Fysik

Fysik - hjælp det haster

28. januar 2014 af snilo (Slettet)

Hej. Er der en, som gider forklare mig, hvordan man løser følgende opgave? Jeg skal nemlig op til en prøve i morgen. 

En lejetøjskanon på Månen, der har en tyngdeacceleration, der er 1/6 af tyngdeaccelerationen på Jorden, skyder en kugle vandret ud. Projektilet kommer ud af kanonen med farten 3m/s og har højden 1,5m, når den kommer ud af kanonen.

a) Hvor langt kommer xmax?
b) Hvor lang er flyvetiden?

Tak på forhånd. 
Jeg har vedhæftet et billede som viser det. 

Vedhæftet fil: fysik.jpg

Brugbart svar (0)

Svar #1
28. januar 2014 af peter lind

Du kan bruge de almindelige formler for det skrå kast, hvor du blot erstatter g med tyngdeaccellerationen på månen


Brugbart svar (0)

Svar #2
28. januar 2014 af mathon

faldtiden beregnes af
                                     1,5 m = (1/2) • (1,6367 m/s2) • t2            t > 0

                                      t  = √((3 m)/(1,6367 m/s2))

                                      xmax = (3 m/s) • t

                                     


Svar #3
28. januar 2014 af snilo (Slettet)

Hvordan lyder de almindelige formler for det skrå kast?
Hvordan udleder du det mathon?


Brugbart svar (0)

Svar #4
28. januar 2014 af mathon

faldtiden beregnes af
                                     s = (1/2) • ((1/6) • g) • t2 

                                     2s = ((1/6) • g) • t2 

                                     t = √((2s)/((1/6) • g))

                                     t = √((3 m)/((1/6) • (9,82 m/s2))

                                     t = √((3 m)/(1,6367 m/s2))


Brugbart svar (0)

Svar #5
28. januar 2014 af peter lind

Formlerne for det skrå kast burde stå i din bog og din formelsamling. Du kan også se dem på http://ga.randers-hf-vuc.dk/matlex/parameter.html#kast


Svar #6
28. januar 2014 af snilo (Slettet)

Hvilken af formlerne  skal jeg bruge?

og hvilken formel bruger du mathon. Det kunne være fedt bare at have den generelle formel, så jeg kan bruge den til prøven


Brugbart svar (0)

Svar #7
29. januar 2014 af mathon

det skrå kast,
når kastet udgår fra begyndelsespunktet med hastigheden vo i et ortonormalt koordinatsystem med vandret x-akse og elevationsvinkel α:

                             tid-sted:
                                                        x = vo·vos(α)·t            y = -(1/2)·g·t2 + vo·sin(α)·t

                             tid-hastighed:
                                                        v = √(vo2 + g2·t2 - 2vo·sin(α)·g·t)

                             kasteparablen:
                                                                        -g
                                                         y = ------------------ ·x2 + tan(α)·x
                                                                2vo2·cos2(α)

                             kastebredde:
                                                                     vo2·sin(2α)
                                                         xmax = ---------------
                                                                            g

                             kastehøjde:
                                                                     vo2·sin2(α)
                                                         ymax = ---------------
                                                                           2g

                             stigningstid:
                                                                vo·sin(α)
                                                         th = ------------
                                                                     g

                           


Skriv et svar til: Fysik - hjælp det haster

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.