Matematik

To ligninger med to ubekendte

28. januar 2014 af juli8907 (Slettet) - Niveau: B-niveau

Er der en, der vil hjælpe med mig at løse disse to ligninger med to ubekendte? (meget gerne med mellemregninger)

a) y = −3x − 1    &    x = 1/2y - 2

b) 3x + 2y = 5    &    3x − 2y = 7 

På forhånd tak!


Brugbart svar (0)

Svar #1
28. januar 2014 af PeterValberg

Hjælp til selvhjælp [ LINK ]

- - -

mvh.

Peter Valberg
(YouTube)


Svar #2
28. januar 2014 af juli8907 (Slettet)

Mange tak!

Synes dog ikke, at jeg helt kan finde frem til det rigtige svar, når det er fx x = og y =, som i a).


Brugbart svar (0)

Svar #3
28. januar 2014 af caga (Slettet)

Når man skal løse et ligningssystem kan man eksempelvis benytte substitutionsmetoden. I a) gælder, at x=(1/2)y-2. Dette udtryk for x indsættes i den første ligning og derved fås: y=-3*((1/2)y-2)-1<=>y=-(3/2)y+6-1=-(3/2)y+5<=>(5/2)y=5<=>y=5/(5/2)=10/2=2. Det vil sige, at y=2. Derudfra kan vi let finde x: x=(1/2)*2-2=1-2=-1. Det vil sige, at det første ligningssystem løses for x=-1 og y=2. Prøve selv at benytte denne metode på opgave b).

Edit:

#2

Juli8907, når man har x udtrykt ved y eller omvendt er det jo meget nemt idet man kan substituere direkte.


Brugbart svar (0)

Svar #4
28. januar 2014 af 123434 (Slettet)

y = −3x − 1    &    x = 1/2y - 2 vs 1/2y=x+2, y=2x+4

-3x-1=2x+4

-3x-1+1=2x+4+1

-3x=2x+5

-3x-2x=5

-5x=5

-5x/-5=5/-5

x=-1

y=2*-1+4=-2+4=2


Brugbart svar (1)

Svar #5
28. januar 2014 af PeterValberg

Opgave b ligger næsten op til "lige store koefficienter" metoden.

[ LINK ]

- - -

mvh.

Peter Valberg
(YouTube)


Brugbart svar (1)

Svar #6
29. januar 2014 af mathon

b)
        I:  3x + 2y = 5   
       II:  3x − 2y = 7              II subtraheres fra I

            4y = -2
            y = -(1/2) som substitueret i I
giver
            3x + 2·(-(1/2)) = 5

            3x - 1 = 5
            3x = 6
            x = 2


Skriv et svar til: To ligninger med to ubekendte

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.