Matematik

Bestemmelse af fælles punkt Q for f og g

29. januar 2014 af Julie3125 (Slettet) - Niveau: A-niveau

Hej!

Jeg sidder med en opgave, og kan ikke se hvad jeg gør forkert. 

Opgaven lyder som følger:

Det oplyses, at graferne for f og g har netop ét fælles punkt Q.

Bestem koordinatsættet til Q

f(x)=x^2-x+2

g(x)=-x^2+5x-5/2

Jeg har sat funktionerne op mod hinanden men herefter gør jeg noget forkert...Er der måske en som kan hjælpe?


Brugbart svar (0)

Svar #1
29. januar 2014 af Andersen11 (Slettet)

x-koordinaten for Q findes ved at løse ligningen

f(x) = g(x) , dvs

x2 -x +2 = -x2 + 5x - (5/2) .

Saml alle led på venstre side, reducer, og løs så den fremkomne 2.-gradsligning.


Brugbart svar (0)

Svar #2
29. januar 2014 af mathon


                             x2 - x + 2 = -x2 + 5x - (5/2)                    multiplicer med 2

                             2x2 - 2x + 4 = -2x2 + 10x - 5

                             4x2 - 12x + 9 = 0

                             4(x2 - 3x + (3/2)2) = 0

                             4·(x - (3/2))2 = 0

                                

                          


Svar #3
29. januar 2014 af Julie3125 (Slettet)

Men hvis der står (-x)^2 betyder det så ikke at man har x^2? Trækker man så leddet over bliver det til -x^2 igen men går det så ikke ud med x^2? Det er det jeg ikke helt forstår :)


Svar #4
29. januar 2014 af Julie3125 (Slettet)

Eller skal parenteserne ikke sættes i dette tilfælde?


Brugbart svar (0)

Svar #5
29. januar 2014 af Andersen11 (Slettet)

#3

Der står netop ikke (-x)2 , men -x2 = - (x2).


Svar #6
29. januar 2014 af Julie3125 (Slettet)

Okay det var min fejl så! Mange tak for hjælpen og de lynhurtige svar! :) 

En sidste ting til Mathon, hvorfor vælger du at multipicere med 2?


Brugbart svar (0)

Svar #7
29. januar 2014 af Andersen11 (Slettet)

#6

Der multipliceredes sikkert med 2 for at slippe af med brøken, som rigtigt mange spørgere på SP har svært ved at regne med.


Svar #8
29. januar 2014 af Julie3125 (Slettet)

Okay jeg synes nemlig, at det var unødvendigt, men det forklarer det jo bedre :)

Endnu en gang mange tak!


Skriv et svar til: Bestemmelse af fælles punkt Q for f og g

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.