Matematik

Første ordens differentialligning

29. januar 2014 af Haxxeren - Niveau: Universitet/Videregående

Hej,

Et par (formulerings)spørgsmål fra lærebogen:

1)

Når man løser en differetialligning, skelner man forskel mellem en fuldstændig og en partikulær løsning.

Der står: "we shall develop methods that will give general solutions uniquely (perhaps except for notation). Hence we shall say the general solution of a given ordinary differential equation (instead of a general solution).

Hvad er det helt præcist, der er pointen her?

2)

En løsning til en differentialligning er: y(t) = ce-kt.

Der står så: "with arbitrary constant c but definite given k". Hvad er den matematisk korrekte oversættelse af "definite given"?.

3)

Løsning til en differentialligning er: y = 0,5e-kt, hvor f.eks. k = 1,5.

Hvordan kan proportionaliteten vises, når: "each instant a radioactive substance decomposes proportional to the amount of substance present"?

Takker på forhånd.


Brugbart svar (0)

Svar #1
29. januar 2014 af mathon


              "definite given"   = specifik

              arbitrary constant  = integrationskonstant (i første omgang ikke nærmere bestemt før begyndelsesbetingelserne 
                                                                                                       kommer med i billedet)
.


Brugbart svar (0)

Svar #2
29. januar 2014 af Andersen11 (Slettet)

1) Jeg kender ikke baggrunden eller sammenhængen, som de par sætninger er taget ud fra. Normalt taler man om den fuldstændige løsning til en differentialligning som værende et udtryk, der beskriver samtlige løsninger til ligningen. Der kan heri indgå en eller flere ubestemte (arbitrære) konstanter. En partikulær løsning er én ganske bestemt løsning til ligningen; den kan være bestemt ud fra den fuldstændige løsning som den løsning, der opfylder nogle ekstra betingelser, som for eksempel begyndelsesværdier.

2) I den løsning er c en arbitrær konstant, der kan gennemløbe foreksempel alle positive reelle tal, mens k er en ganske bestemt konstant, der er givet på forhånd.


Brugbart svar (0)

Svar #3
29. januar 2014 af Andersen11 (Slettet)

3) Ved radioaktivt henfald er det antal atomkerner, der henfalder i tiden dt, proportionalt med det samlede antal kerner af det radioaktive stof, dvs  k·y dt . Derfor ændres y med -k·y dt , dvs

dy/dt = -k·y , k > 0 .


Brugbart svar (0)

Svar #4
29. januar 2014 af mathon

eller skrevet
                          dN/dt = -k·N , N,k > 0
        hvoraf
                          (1/N) dN = -k dt

                           ∫(1/N) dN = ∫-k dt

                          ln(N) = -kt + ln(No) = ln(No) + (-kt)

                          N(t) = No•e-kt

                         


Svar #5
29. januar 2014 af Haxxeren

#1- #4

Tak for det, men jeg blev dog ikke klogere på 1)'eren.

Hvis jeg tager det hele med fra lærebogen vedr. det uddrag, så står der:

"We shall see that c is sometimes not completely arbitrary but must be restricted to some interval to avoid complex expressions in the solution.

We shall develop methods that will give general solutions uniquely (perhaps except for notation). Hence we shall say the general solution of a given ordinary differential equation (instead of a general solution)."


Brugbart svar (0)

Svar #6
29. januar 2014 af mathon

We shall develop methods that will give general solutions uniquely (perhaps except for notation). Hence we shall say the general solution of a given ordinary differential equation (instead of a general solution)."

Vi vil udvikle metoder, der vil give den fuldstændige løsning specifikt (måske lige med undtagelse af notationen).
Vi vil således tale om den fuldstændige løsning til en almindelig differentialligning (frem for udtrykket en generel løsning).


Svar #7
29. januar 2014 af Haxxeren

#6

Er en generel løsning ikke det samme som en fuldstændig løsning?


Brugbart svar (0)

Svar #8
29. januar 2014 af Andersen11 (Slettet)

#7

Den fuldstændige løsning er det samme som den generelle løsning.


Svar #9
29. januar 2014 af Haxxeren

#8

Ja, okay

Har set, at man også kan angive integrationskonstanten ved c~ (hvor stregen/bølgen er ovenfor), f.eks. i:

dy/y = -2x dx, hvilket giver ln(y) = -x2 + c~.

Er der noget specielt ved angivelsen?


Brugbart svar (0)

Svar #10
29. januar 2014 af Andersen11 (Slettet)

#9

Nej, sikkert ikke ud over det at kunne kende forskel på forskellige varianter af konstanten.

Med ln(y) = -x2 + c~ vil man så tage skridtet videre

y = e-x^2 · ec~ = c·e-x^2 .

Her ville man i nogle fremstillinger have brugt samme symbol for c~ og c , idet det er klart, at begge er arbitrære konstanter.


Svar #11
30. januar 2014 af Haxxeren

#10

Super.

Et sidste spørgsmål for nu:

Følgende løsning gør sig gældende for radioaktivt henfald: y = y0ekt

For levende organismer er forholdet mellem 146C og 126C konstant. Når man dør, så får man ikke tilført 146C, hvorved forholdet falder. En mumie, der blev fundet, havde et forhold på 52,5% og halveringstiden for 146C er 5715 år. Disse oplysninger giver værdien k = -0,0001213.

Jeg forstår ikke, hvad der sker i den følgende beregning:

ekt = e-0,0001213t = 0,525 ⇒ t = 5312 år

Og hvor bliver y0 af fra den oprindelige formel?


Brugbart svar (0)

Svar #12
30. januar 2014 af Andersen11 (Slettet)

#11

At halveringstiden er T1/2 betyder, at forskriften er

y(t) = b · (1/2)t/T1/2 ,

så ek = (1/2)1/T1/2 , eller

k = (1/T1/2)·ln(1/2) = -0,000121286

Man søger så t, så at y(t) = 0,525·y(0), dvs

(1/2)t/T1/2 = 0,525 ,

dvs.

t = T1/2 · ln(0,525)/ln(1/2) = 5715 · ln(0,525)/ln(1/2) = 5312,7 år


Svar #13
30. januar 2014 af Haxxeren

#12

Ah, okay. I din udregning er b = y0, så de eliminerer hinanden. Er svaret så alderen på mumien?


Brugbart svar (0)

Svar #14
30. januar 2014 af Andersen11 (Slettet)

#13

Man skal jo ikke bruge b eller y(0) til noget, da man blot skal halvere den oprindelige mængde. Ja, svaret er alderen.


Brugbart svar (0)

Svar #15
30. januar 2014 af mathon

C-14
             almindeligt anvendt
                                                  talder ≈ (19000 år)•log(A0/A)


Skriv et svar til: Første ordens differentialligning

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.