Matematik

mat spørgsmål!!

03. februar 2014 af Maria55555 (Slettet) - Niveau: B-niveau

I et koordinatsystem i rummet er en kugle bestemt ved ligning

x^2 - 8x + y^2 + 2y +z^2 = 6

Bestem kuglens radius og koordinatsættet til dens centrum.


Brugbart svar (0)

Svar #1
03. februar 2014 af Andersen11 (Slettet)

Benyt kvadratkomplettering til at skrive ligningen på formen

(x - a)2 + (y - b)2 + (z - c)2 = r2 .

Kuglen har centrum i C(a,b,c) og radius r.


Svar #2
04. februar 2014 af Maria55555 (Slettet)

Jeg har benytter kuglens ligning : (x-a)^2 +(y-b)^2 + (z-c)^2 = r^2 . Derefter kigger vi på disse led som er -8x. +2y. 0z, eftersom at vi derudfra kan aflæse centrums koordinatorne. -2ax. -2by. -2cz. -2a = -8. -2b = 2. -2c = 0 derfor kan man så sige at a = 4 b=-1 og c=0 men problemet er at jeg ikke kan finde radius nu..

Brugbart svar (0)

Svar #3
04. februar 2014 af Andersen11 (Slettet)

#2

Du skal jo så se på, hvad der mangler i x2 -2ax for at kunne skrive det som (x - a)2 = x2 -2ax + a2 , (og tilsvarende for y- og z-leddene).


Svar #4
04. februar 2014 af Maria55555 (Slettet)

Det forstår jeg ikke..

Brugbart svar (0)

Svar #5
04. februar 2014 af Andersen11 (Slettet)

#4

Se først på leddene med x:

x2 -8x = x2 -2·4·x = x2 -2·4·x +42 - 42 = (x - 4)2 -42

Dernæst leddene med y:

y2 +2y = y2 + 2y + 12 - 12 = (y + 1)2 -12 .

Til sidst leddene med z:

z2 = (z - 0)2 .

Styk det hele sammen i den oprindelige ligning:

x2 - 8x + y2 +2y + z2 = 6 , dvs

(x - 4)2 - 42 + (y + 1)2 -12 + (z - 0)2 = 6 ,

og flyt så konstanterne over på højre side

(x - 4)2 + (y + 1)2 + (z - 0)2 = 6 + 42 + 12 = 23


Svar #6
04. februar 2014 af Maria55555 (Slettet)

Nårh.. Nu tror jeg så småt at jeg er ved at forstå det. Men skal jeg så tage kvadratroden af 23 for at få radius, eller er 23 bare det endelige radius? :)

Brugbart svar (0)

Svar #7
04. februar 2014 af Andersen11 (Slettet)

#6

Højresiden er jo altid r2 , så denne kugles radius er så √23 .


Skriv et svar til: mat spørgsmål!!

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.