Matematik

Bestem først q(t) så yp(t) = t2 er en løsning til differentialligningen y'(t)+2y(t)=q(t)

11. februar 2014 af hug,go (Slettet) - Niveau: A-niveau

Hvad gør jeg i denne opgave?

Bestem først q(t) så yp(t) = t2 er en løsning til differentialligningen
y'(t)+2y(t) = q(t) 
Bestem herefter samtlige løsninger


Brugbart svar (0)

Svar #1
11. februar 2014 af Andersen11 (Slettet)

Indsæt yp(t) = t2 (?) i venstre side af differentialligningen. Dette er så q(t) . yp(t) = t2 er så en partikulærløsning til den viste differentialligning.

Find samtlige løsninger til den tilsvarende homogene differentialligning og læg dertil
partikulærløsningen yp(t) .


Brugbart svar (0)

Svar #2
11. februar 2014 af mathon

eller uden gæt:

                      y' + 2y = q(t)                                  multiplicer med e2t            

                      e2t·y' + 2y·e2t = q(t)·e2t                 venstre side omskrives

                      (e2t·y(t))' = q(t)·e2t                         som ved integration mht t giver

                      e2t·y(t) = ∫0 q(t)·e2tdt + C

                      y(t) = Ce-2t + e-2t · ∫0 q(t)·e2tdt       ∫0 q(t)·e2tdt   er stamfunktionen med integrationskonstanten 0  

                       


Svar #3
11. februar 2014 af hug,go (Slettet)

er ikke helt sikker på hvordan jeg skal indsætte yp(t)=t2 i i venstresiden? 


Brugbart svar (0)

Svar #4
11. februar 2014 af Andersen11 (Slettet)

#3

Man indsætter funktionen i differentialligningens venstreside. Med yp(t) = t2 er yp'(t) = 2t, så

y'(t) + 2y(t) = 2t + 2t2 ,

dvs.

q(t) = 2t + 2t2 .

Den homogene ligning er y'(t) + 2y(t) = 0 , der har den fuldstændige løsning

y(t) = C·e-2t .

Den fuldstændige løsning til den inhomogene ligning

y'(t) + 2y(t) = 2t + 2t2

er så

y(t) = C·e-2t + yp(t) = C·e-2t + t2


Svar #5
11. februar 2014 af hug,go (Slettet)

#2 hvad mener du med uden gæt. Det er vel ikke meningen jeg skal gætte ?


Brugbart svar (0)

Svar #6
11. februar 2014 af mathon

#5
     Man foretager et kvalificeret gæt af en partikulær løsning. Men du fik den leveret i opgaveteksten.
     Spørgsmålet er, om du ville kunne løse differentialligningen, hvis du selv skulle have "gættet" en partikulær
     løsning.


Brugbart svar (0)

Svar #7
11. februar 2014 af Andersen11 (Slettet)

#5

Nej, i denne opgave er der ikke tale om at gætte. Man konstruerer differentialligningen til at passe til en udvalgt løsning. Men ofte vil der ved løsning af inhomogene differentialligninger være tale om, at man gætter på en løsning til den inhomogene ligning. Ved dertil at lægge samtlige løsninger til den tilsvarende homogene ligning, får man samtlige løsninger til den inhomogene ligning.


Skriv et svar til: Bestem først q(t) så yp(t) = t2 er en løsning til differentialligningen y'(t)+2y(t)=q(t)

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.