Virksomhedsøkonomi (VØ el. EØ)

Fuldkommen konkurrance. Find markedspris og samlet produksjon

12. februar 2014 af cakecake (Slettet) - Niveau: Universitet/Videregående

Hej, jeg behøver hjælp med denne opgave:

Betragt et marked hvor der er fuldkommen konkurrance og markedets efterspørgsel er givet ved:

P = a - bX, a,b >0

Virksomhederne i markedet har alle samme konstante enhedsomkostning

Find løsningen for markedspris og samlet produktion. Hvad bliver produktionen for den enkelte virksomhed?

(Men hvordan finder jeg det uden at have nogen funktion for udbudet?)


Brugbart svar (1)

Svar #1
12. februar 2014 af agogo (Slettet)

Altså når alle virksomheder har konstante enhedsomkostninger, dvs. omkostninger pr. enhed, så betyder det også at grænseomkostningerne ved at producere varen er konstante, så du kan skrive P = k som udbudsfunktion.

Man vil udbyde så meget, som man kan ved denne pris. Hvis prisen var lavere, ville man ikke udbyde noget.

Efterspørgslen afgør derfor den samlede produktion: k = a - bX som løses og giver X = (a - k)/b

Så kan du også regne markedsprisen ud ved at indsætte i P = a - bX, det bliver k, ikke overraskende jævnfør ovenstående argumentation.

Hvordan virksomhederne fordeler produktionen, er jeg ikke sikker på, desværre. Måske kan det være at en enkelt monopolvirksomhed kan tage kontrollen med dette marked, fordi grænseomkostningerne ikke stiger, men jeg ved det ikke rigtigt.


Brugbart svar (1)

Svar #2
13. februar 2014 af agogo (Slettet)

Med et monopol har man dog ikke mere fuldkommen konkurrence, som der står i din opgave. Og med monopoldannelse vil prisen i øvrigt blive højere. Håber der er andre der vil hjælpe med det sidstnævnte i opgaven.


Svar #3
14. februar 2014 af cakecake (Slettet)

Tusind tak for svar :)


Skriv et svar til: Fuldkommen konkurrance. Find markedspris og samlet produksjon

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.