Fysik

Bølger og lys spørgsmål HJÆLP!

13. februar 2014 af 1234misse (Slettet) - Niveau: B-niveau

En fysiklærer har bestemt laserens bølgelængde til λ=677nm for den røde HeNe laser ved hjælp af en måling i ovenstående forsøg. Det kan han godt se, er helt galt. Han finder ud af, at længden fra det optiske gitter til skærmen/tavlen, L, formentlig ikke er målt korrekt. Har han brugt en for stor eller en for lille værdi for L i sine udregninger? Svaret skal begrundes matematisk.

Jeg har fået stillet dette spørgsmål i en fysik rapport om bølger og lys, men ved ikke hvor jeg skal starte og slutte.

Håber nogen kan hjælpe!!


Brugbart svar (0)

Svar #1
13. februar 2014 af mathon


                                               Brug gitterligningen.


Brugbart svar (0)

Svar #2
13. februar 2014 af Andersen11 (Slettet)

Afbøjningsvinklen θn er sikkert bestemt ved at benytte den lineære forskydning x af diffraktionspletten og så afstanden L fra gitter til skærm, dvs

tan(θn) = x/L .

Af gitterligningen har vi

sin(θn) = n·λ/d , dvs

λ = (d/n)·sin(θn) .

Da både sin og tan er voksende funktioner, er λ en aftagende funktion af L .


Brugbart svar (0)

Svar #3
13. februar 2014 af mathon

               

Tegn en skitse for at få overblik:

                                             xn              n · λ
                       sin(θn) = ---------------- = --------
                                       √(xn2 + L2)         d


Skriv et svar til: Bølger og lys spørgsmål HJÆLP!

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.