Matematik

Simpel solve funktion i TI - problem

18. februar 2014 af Anonyminized (Slettet) - Niveau: A-niveau

Hej. 

I en model kan udviklingen i et barns højde de første 48 måneder beskrives ved differentialligningen
((dh)/(dt))=5.24-0.045*h
hvor t er barnets alder (målt i måneder), og h er barnets højde (målt i cm.). I modellen er et barn 50 cm højt ved fødslen. 

a) Benyt modellen til at bestemme væksthastigheden, når barnet er 100 cm. højt.

væksthastigheden fik jeg til 0,74.

b) er jeg nået så langt:

b) Bestem en forskrift for h, og benyt denne til at bestemme barnets alder, når det er 100 cm højt.  
Løsningen for hm(t)=5.24-0.045*h kender vi fra det generelle eksempel y'=b-ay, hvor y=((b)/(a))+c*?^(−ax) er en løsning til diff. ligningen.
I dette tilfælde bliver forskriften h(t):=((5.24)/(0.045))+c*e^(−0.045*t) 

Jeg har prøvet med solve-funktionen, men jeg kan ikke få det tal jeg vil have for et normalt barn, med en højde på 100 cm.?

solve(h(t)=100,c) er også helt håbløst. og jeg skal finde c, nogle der kan hjælpe? Tak.


Brugbart svar (0)

Svar #1
18. februar 2014 af Andersen11 (Slettet)

Benyt, at h(0) = 50 , dvs

50 = 5,24/0,045 + c


Svar #2
18. februar 2014 af Anonyminized (Slettet)

Tak!


Brugbart svar (0)

Svar #3
19. februar 2014 af PeterValberg

Når du må benytte dig af CAS-værktøj som TI-nspire, TI-89 og lignende og
ovenikøbet kender startbetingelsen, så kan du benytte det i "et hug"

desolve(y'=b-ay and y(0)=m,t,y)     indsæt de kendte værdier :-)

så får også du konstanten beregnet

i dit tilfælde bliver det:

desolve(h'=5.24-0.045*h and h(0)=50,t,h)

- - -

mvh.

Peter Valberg
(YouTube)


Skriv et svar til: Simpel solve funktion i TI - problem

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.