Fysik

fysik HJÆLP

20. februar 2014 af 123claus (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hej derude.
Søger hjælp til følgende opgave. 

I 1950 fandt man ved tørveudgravning i Bjældskovdal ved Tollund i nærheden af Silkeborgen en menneskekrop.

Hvor gammel er Tollundmanden? Det spørgsmål stiller man sig altid, når man finder sådan en menneskekrop.

Hertil kan man benytte C – 14 metoden.

I 1977 blev der udtaget en prøve af muskelvæv fra Tollundmanden til C – 14 – datering.

Prøven blev talt i 4 døgn, 15 timer og 30 minutter, og antallet af tællinger var 116.041.

Baggrundsstrålingen var 3,65 tællinger pr. minut, og en moderne prøve blev målt til 17,85 tællinger pr. minut korrigeret for baggrundstællingen.

Beregn tælletallet pr. minut samt tælletallet pr. minut korrigeret for baggrundsstrålingen.

Bevis, at den målte aktivitet svarer til, at der er 76,6 % af den oprindelige aktivitet tilbage.

Beregn Tollundmandens alder, idet det oplyses, at halveringstiden for isotopen C – 14 er T½ = 5730 år.

Bevis, at der efter 50.000 år vil der være cirka 2 promille tilbage af det oprindelige indhold af C – 14 kerner.


Brugbart svar (0)

Svar #1
20. februar 2014 af Andersen11 (Slettet)

Hvor langt er du selv nået ?


Brugbart svar (0)

Svar #2
20. februar 2014 af mathon

                                    \large t_{alder} = \left (19000\: år \right ) * \log \left (\frac{R_0}{R} \right )


Brugbart svar (0)

Svar #3
20. februar 2014 af mathon

                              \large \normal \log\left ( \frac{R_0}{R} \right ) = \left (\frac{t}{19000\: \aa år} \right )

                               \large \normal \frac{R_0}{R} = 10^{}\frac{t}{19000\: \aa år}

                                \large \normal \frac{R}{R_0} = 10^\frac{-t}{19000\: \aa år}

                                 \large \normal \frac{R}{R_0} = 10^\frac{-50000}{19000\: \aa år} = 0,002 = 0,2 ^{\circ}/_{\circ}


Skriv et svar til: fysik HJÆLP

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.