Matematik

Udregning af sidelængde x udfra tre længder.

21. februar 2014 af chriskvk (Slettet) - Niveau: B-niveau

På en stor kvadratisk mark med sidelængden x kilometer ligger en bondegård.

Afstanden fra gården til tre af markens hjørner er henholdsvis 7,3 og 5 kilometer som vist på vedhæftet tegning. Beregn markens sidelængde, x

på forhånd tak :) 

Vedhæftet fil: Bondegård.PNG

Brugbart svar (0)

Svar #1
21. februar 2014 af SuneChr

Udtryk diagonalen i kvadratet v.h.a. x.
Da har vi lutter trekanter med alle sider kendte.
Herons formel til arealet af hver af trekanterne.
Summen af arealerne er lig med arealet af kvadratet.


Svar #2
21. februar 2014 af chriskvk (Slettet)

(3*5)/2=7,5
(3*7)/2=10,5
7*5=35
35+10,5+7,5=53
√53=7,28011

resultatet = 7,28 

er det korrekt? 


Brugbart svar (0)

Svar #3
21. februar 2014 af SuneChr

Anvend denne på hver af trekanterne

A={\sqrt  {s(s-a)(s-b)(s-c)}}
s={\frac  {a+b+c}{2}}


Svar #4
21. februar 2014 af chriskvk (Slettet)

a=  (3*5)/2=15/2≈7,5
b=(3*7)/2=21/2≈10,5
c=(7*5)/2=35/2≈17,5
s=  (a+b+c)/2=>(7,5+10,5+17,5)/2=17,75  

Arealet=√(s*(s-a)*(s-b)*(s-c) )=>

Arealet=√(17,75*(17,75-7,5)*(17,75-10,5)*(17,75-17,5) )=18,15934
18,15934*2=36,31868
√36,31868=6,026498

er det rigtigt nu? 
 

Vedhæftet fil:Bondegård udregning.PNG

Brugbart svar (0)

Svar #5
21. februar 2014 af SuneChr

SP 2102142015.PNG

Vedhæftet fil:SP 2102142015.PNG

Brugbart svar (0)

Svar #6
21. februar 2014 af Andersen11 (Slettet)

En alternativ fremgangsmåde:

Indlægger man et koordinatsystem med begyndelsespunkt i kvadratets nederste venstre hjørne, har to af kvadratets hjørner koordinatsættene (x,0) og (0,x). Kalder vi nu gårdens koordinatsæt for (a,b), har vi af de opgivne afstande

a2 + b2 = 32
a2 + (x-b)2 = 72
(x-a)2 + b2 = 52

der let reduceres til dette ligningssystem

x2 - 2bx = 72 - 32 = 40
x2 -2ax = 52 - 32 = 16
a2 + b2 = 32 = 9

Heraf får vi, ved addition og subtraktion af de to første ligninger

x2 - (a+b)x = 28
2(a-b)x = 24 .

Isolerer vi a-b og a+b , får vi

a - b = 12/x
a + b = x - 28/x

eller

2a = x - 16/x
2b = x - 40/x

der ved indsættelse i den 3. ligning a2 + b2 = 9 giver

(x - 16/x)2 + (x - 40/x)2 = 4·9 = 36 ,

hvoraf vi får

x4 - 74x2 + 928 = 0 .

Denne ligning faktoriseres let til

(x2 - 16)·(x2 - 58) = 0

med de positive rødder

x = 4 og x = √58 .

Af geometrien ser vi, at der skal gælde x√2 > 7 , dvs x > 7/√2 > 4 , så den eneste brugbare rod er

x = √58 .

Heraf fås så a = 21/√58  og  b = 9/√58 .


Svar #7
22. februar 2014 af chriskvk (Slettet)

SuneChr tak for opstilligen, kunne ikke lige finde ud af hvordan jeg skulle få difinere x til sidst, men det fik mig til at tænke på en anden teori. 

du skriver at

s3 = 7+5+x√2 / 2 

kunne man ikke bruge pythagoras  og så siger 72+52=74 => √74 = 8,602325

derved får vi så dannet en retvinklet trekant hvor vinklerne er 90 , 45 , 45 og c = 8,602325

Længden af siden b findes vha. cosinus
b=a•cos(C) => 8,602325•cos(45)=6,082762

Længden af siden c findes vha. sinus
c=a•sin(45) => 8,602325•sin(45)=6,082762


Sidelængde x =6,082762 kilometer


Brugbart svar (0)

Svar #8
22. februar 2014 af Andersen11 (Slettet)

#7

Hvor ser du en retvinklet trekant med kateterne 5 og 7?

Læs forklaringen i #6.


Skriv et svar til: Udregning af sidelængde x udfra tre længder.

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.