Fysik

Elektromagnetisme - kondensatorer, ladning mm.

26. februar 2014 af 8700ralf (Slettet) - Niveau: A-niveau

Hej jeg har en opgave her, hvor jeg slet ikke ved hvor jeg skal starte.

Håber der er nogen som der kan hjælpe mig. opgaven er vedhæftet

Vedhæftet fil: opgave 5.jpg

Brugbart svar (1)

Svar #1
26. februar 2014 af hesch (Slettet)

a)  Beregn kapaciteterne, C1 og C2.  Benyt herefter:

Cx = coulomb / volt

alias

1F = 1Coulomb / volt
 


Svar #2
26. februar 2014 af 8700ralf (Slettet)

dvs

a)

C0=ε*A/d

C1=K*C0 ---> C1=K*ε*(A/2)/d

Q1=C1*Vab -->Q1= (K*ε*(A/2)/d)*Vab

C2=ε*A/d

Q2=C2*Vab --> Q2=ε*A/d*Vab

Hvad så med tiden der går mod uendeligt? Spiller det ikke en rolle?


Brugbart svar (1)

Svar #3
26. februar 2014 af hesch (Slettet)

#2:  Der sidder i kredsløbet en modstand for at nedsætte indkoblingsstrømmen og dermed beskytte kontakten. Denne modstand gør, at der dannes en (kort) tidskonstant, τ = R*C. I denne korte tid er der et spændingsfald over modstanden, derfor t → ∞.

Det vil være mest korrekt at kalde permeabiliteten i vacuum for εo og K for εr  (epsilonrelativ). 

ε = εo * εr

Blot til orientering, skulle du støde på det en anden gang.


Svar #4
26. februar 2014 af 8700ralf (Slettet)

Det forstår jeg ikke, skal man så se modstanden som uendelig stor, når t→∞ ?


Brugbart svar (1)

Svar #5
26. februar 2014 af hesch (Slettet)

#4:  Nej, der menes, at du skal betragte/beregne spændingerne "nogen tid" efter at kontakten er sluttet eller nogen tid efter du har flyttet dielektrikum. Ikke andet.


Svar #6
26. februar 2014 af 8700ralf (Slettet)

okay fint nok, det forstår jeg da :P

men a) er stortset korrekt, bortset fra dine forslåede ændringer?

I b delen, skal jeg så integrere i forhold til t på henholdsvis Q2+Q1?


Brugbart svar (1)

Svar #7
26. februar 2014 af hesch (Slettet)

#6:  Ja, a) er korrekt.

b)  Her kommer størrelsen af τ = R*C ind i billedet, da du her skal beregne Q(t) for t > 0.

Du skal beregne Uc(t) og dermed Q(t).


Svar #8
26. februar 2014 af 8700ralf (Slettet)

Så jeg skal beregne den energi der skal bruges for at oplade C?

vha. U = Q2/2C

??


Brugbart svar (1)

Svar #9
26. februar 2014 af hesch (Slettet)

#8:  b)  Du skal beregne spændingen over kondensatorerne U(t), fra det øjeblik kontakten sluttes.

Herefter: Q(t) = C*U(t).

Energi kommer først "på banen" i c).


Svar #10
26. februar 2014 af 8700ralf (Slettet)

Q(t)=Qf(1-e-t/RC)

Q1(t)+Q2(t) =Q1*(1-e-t/RC)+Q2*(1-e-t/RC)

kan dette passe?


Brugbart svar (1)

Svar #11
26. februar 2014 af hesch (Slettet)

I princippet: ja.   Jeg ville nu formulere det:

Q(t) = C*E*(1-e-t/RC) , hvor E er batterispændingen, for nu ikke at forveksle ε med ε.


Svar #12
26. februar 2014 af 8700ralf (Slettet)

hvor Q1=C1*Vab

der er en større udledning i min bog omkring det, men det der forvirre mig er hvordan jeg skal forholde mig til t>0 osv,


Brugbart svar (1)

Svar #13
26. februar 2014 af hesch (Slettet)

Q1=C1*Vab

alias

Q1=C1*U     ⇒     Q1(t)=C1(t)*U(t)        (. . .eller ? det er jo grebet ud af en sammenhæng ).

Der er ingen mening i, at betragte forholdene for t<0, der er jo ingen spænding på kredsløbet.


Svar #14
26. februar 2014 af 8700ralf (Slettet)

i=\frac{dq}{dt}=\frac{\varepsilon }{R}-\frac{q}{RC}= - \frac{1}{RC}(q-C\varepsilon )

\frac{dq}{q-C\varepsilon }= -\frac{dt}{RC}

\int_{0}^{q}\frac{dq'}{q'-C\varepsilon }= - \int_{0}^{t}\frac{dt'}{RC}

ln(\frac{q-C\varepsilon }{-C\varepsilon })=-\frac{t}{RC}

\frac{q-C\varepsilon }{-C\varepsilon }= e^{\frac{-t}{RC}}

solving for q

q=C\varepsilon (1-e^{\frac{-t}{RC}}) = Q_f(1-e^{\frac{-t}{RC}})

Sådan ser udledningen ud hvilket jo vel så er Q(t)


Brugbart svar (1)

Svar #15
26. februar 2014 af hesch (Slettet)

Nå, det er der du er henne !

Men jeg har jo svaret i #11:  I princippet: ja.

Jeg foretrækker bare:  q = Cε( 1 - e-t/RC ) , næstsidste linie i #14, uden sidste omskrivning. Men det er en smagssag. ( Ifm. denne opgave, spørger man sig selv om: hvad er Qf ? )


Svar #16
26. februar 2014 af 8700ralf (Slettet)

Jeg tolker det som om at det er ladningen over capacitoren??


Brugbart svar (1)

Svar #17
26. februar 2014 af hesch (Slettet)

Det er den fulde ladning over kondensatoren:  Q(t)  for t = ∞.   Q( ∞ ) om du vil.


Svar #18
26. februar 2014 af 8700ralf (Slettet)

okay jeg har nu;

hvor C3 er en erstatnings capacitor = C1+C2

Q(t)=C_3 \cdot \varepsilon (1-e^{\frac{-t}{RC}})

Q_1(t)=C_1 \cdot \varepsilon (1-e^{\frac{-t}{RC_1}})

Q_2(t)=C_2 \cdot \varepsilon (1-e^{\frac{-t}{RC_2}})

Ja det tænkte jeg nok :D

Nå nu skal jeg igang med den sidste - Og mange tak fordi du tager dig tid til at hjælpe. Sætter pris på det :)


Brugbart svar (1)

Svar #19
26. februar 2014 af hesch (Slettet)

Kapciteterne C1 og C2 har nu ændret sig. Kald dem derfor f.eks. C1a hhv. C2a.  Beregn disse.

Energi = ½*U2*C.

Beregn den oprindelige energi og energien efter flytning af dielektrikum.  Beregn ΔEnergi.


Brugbart svar (0)

Svar #20
26. februar 2014 af hesch (Slettet)

#19:  OBS: Det er kun vejledning på første sætning i c).

Pas på med sidste sætning !


Forrige 1 2 Næste

Der er 40 svar til dette spørgsmål. Der vises 20 svar per side. Spørgsmålet kan besvares på den sidste side. Klik her for at gå til den sidste side.