Fysik

Fysik

26. februar 2014 af JogaBonito (Slettet) - Niveau: Universitet/Videregående

Hej

Jeg sidder og og blive drillet af denne opgave som jeg ikke kan få til at hænge sammen.

1. En ornitolog vil studere rovfuglens lodrette styrtdyk. Han kaster et stykke lækker lokkemad lodret op i luften med begyndelseshastigheden VLO og håber, at rovfuglen vil styrtdykke efter lokkemaden. Udled et udtryk for lokkemadens maksimale højde.

Vi ved at lokkemadens forskrift er en parabel idet der er tale om frit fald..

x=1/2*ax*t2 +v0 *t+x0 , toppunktet er givet ved Toppunkt= (-b/2a ; -D/4a)

-D/4a findes ved hjælp af formlerne: v=v0 -g*t         og       x=v0+x0*t-1/2*g*t2

v=v0 -g*t  sættes lig nul og t isoleres.    => v0/g=t

Vi indsætter i næste formel:

ytop = y0 +vL0 *(vL0/g)-1/2*g*(vL0/g)2 => y0+1/2*vL02/g

Udtrykket for lokkemadens maksimale højde er altså y0+1/2*vL02/g

2. Rovfuglen styrtdykker i samme øjeblik, ornitologen kaster lokkemaden. Den har på det tidspunkt højden h over ornitologen og flyver hele tiden med sin imponerende maksimale hastighed VR. Rovfuglen snupper lokkemaden netop da denne har sin maksimale højde. Udled et udtryk for rovfuglens hastighed som funktion af VLO, h og g.

3. Rovfuglen fortsætter nedad, men bremser nu og vender rundt i sidste øjeblik før den rammer jorden. Udled et udtryk for accelerationen  på denne del af flyveturen.

Jeg er gået lidt i stå med de to næste opgaver.. Ville være rart med lidt input :)


Brugbart svar (0)

Svar #1
27. februar 2014 af Andersen11 (Slettet)

2. I den tid t, som det tager for lokkemaden at nå den maksimale højde ytop, flyver fuglen distancen h - ytop.


Svar #2
27. februar 2014 af JogaBonito (Slettet)

Vil det sige at udtrykket vil se således ud:

h-ytop=y0+1/2*vL02/g ?


Brugbart svar (0)

Svar #3
27. februar 2014 af Andersen11 (Slettet)

#2

Det vil så sige, at

vR = (h - ytop)/t = (h - (1/2)vL02/g)·g/vL0 = (hg/vL0) - (1/2)vL0


Svar #4
27. februar 2014 af JogaBonito (Slettet)

Mange tak.

3. Rovfuglen fortsætter nedad, men bremser nu og vender rundt i sidste øjeblik før den rammer jorden. Udled et udtryk for accelerationen  på denne del af flyveturen.

Hvad med denne?


Brugbart svar (0)

Svar #5
27. februar 2014 af Andersen11 (Slettet)

#4

3. Der bremses med konstant acceleration med begyndelsesfarten vR over distancen ytop .


Skriv et svar til: Fysik

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.