Matematik

Differentialligninger. Newton's afkølings lov.

03. marts 2014 af dev123rimc123c (Slettet) - Niveau: A-niveau

Hej.
Jeg sidder med denne opgave, og kan ikke komme videre med opgave b. Jeg har fundet diffenrentialigningen som beskriver kaffens temperatur det er "-0.068*(y-20)

Nu skal jeg finde b, men virker lidt lost på det. 
Kan de hjælpe.

Vedhæftet fil: hjælp.PNG

Brugbart svar (0)

Svar #1
03. marts 2014 af peter lind

Der er flere muligheder.

1. Brug et CAS værktøj hvis det er tilladt

2. Brug separation af variable

3. Brug panserformlen


Svar #2
03. marts 2014 af dev123rimc123c (Slettet)

Jeg har anvendt et cas-værktøj, skal jeg så bare DEsolve, eller solve for y(x)?
 


Brugbart svar (0)

Svar #3
03. marts 2014 af peter lind

Det kan jeg ikke svare på. da jeg ikke kender dit CAS værktøj. Se evt. i en manual eller hjælpefunktion


Brugbart svar (0)

Svar #4
04. marts 2014 af mathon

         Ændringen i et legemes temperatur er proportional med temperaturforskellen mellem legemet og
         omgivelserne.

                                     y ' = -k · (y - yo) = -ky + kyo      k > 0

                                     y ' + ky = kyo   

                                     y = C·e-kx + yo                      


Brugbart svar (0)

Svar #5
04. marts 2014 af mathon

b)

     i anvendelse:              
                                     y = C·e-0,068x + 20

                                          80 = C·e-0,068·0 + 20        

                                          80 = C + 20   

                                          C = 60   

                                     y = 60·e-0,068x + 20

                                    


 


Brugbart svar (0)

Svar #6
04. marts 2014 af mathon

c)
                             y = C·e-kx + yo    

                             ((y - yo)/C) = e-kx

                                     ekx = (C/(y-yo))

                             x = ln(C/(y-yo)) / k

                        x = ln(60/(21-20)) / 0,068

                        x = ln(60) / 0,068

                               


Skriv et svar til: Differentialligninger. Newton's afkølings lov.

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.