Fysik

Hvorfor kan en olietanker flyde?

04. marts 2014 af alwan (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hey allesammen!

Som i nok kan se handler dette om noget opdriftsbestemmelse og volumebestemmelse...

Kan i ved en formel bevise hvorfor en olietanker flyder?

På forhånd tak...


Brugbart svar (0)

Svar #1
04. marts 2014 af PeterValberg

Det handler om volumen og massefylde :-)
Et emne med en volumen på 1 dm3 fortrænger 1 liter vand,
en liter vand vejer ca. 1 kg, derfor vil emnet flyde, hvis det
vejer mindre end 1 kg, - eller synker det.

se [ LINK ] (kan en bowlingkugle flyde?)

- - -

mvh.

Peter Valberg
(YouTube)


Brugbart svar (0)

Svar #2
04. marts 2014 af hesch (Slettet)

Det er jo Archimedes lov, og formlerne følger bare denne lov. Så det er egentlig loven, du skal bevise.

Der flyder jo så mange olietankere rundt, det er vel det nærmeste, man kommer på et bevis. Ganske vist har man vist ikke prøvet at søsætte en olietanker i f.eks. kviksølv, for at se om loven også gælder her, men mon ikke ?


Svar #3
04. marts 2014 af alwan (Slettet)

Mange tak men hvordan kan man bevise det?


Svar #4
04. marts 2014 af alwan (Slettet)

Hvorfor er opdriften på bordtennisbolden i vand så kraftig i forhold til en ballon i luften?


Brugbart svar (0)

Svar #5
04. marts 2014 af hesch (Slettet)

Sådanne love, hvis det er det du mener, kan ikke bevises, men eftervises.

Man kalder dem erfaringslove, ved at smide alskens træklodser, bolde, jernkugler, osv., i vandet, og observere hvad der synker.


Svar #6
04. marts 2014 af alwan (Slettet)

men jeg ved at der er en formel for dette hvordan sætter jeg olietanker eksemplet ind i sådan en formel?


Brugbart svar (0)

Svar #7
04. marts 2014 af PeterValberg

Beregner skibets volumen, - dermed opdriften og (på)viser
at den kan flyde :-)

- - -

mvh.

Peter Valberg
(YouTube)


Brugbart svar (1)

Svar #8
04. marts 2014 af khol (Slettet)

Archimedes lov 

Et legeme (f.eks. en båd) nedsænket i en væske (f.eks. vand) er påvirket af to krafter

Ftyngde = - m·g (massen af legeme × 9,82 m/s2)

Fopdrift = V·ρ·g (Volumen af den fortrængte væske × væskens densitet × 9,82 m/s2)

Hvis den totale kraft F = Ftyngde + Fopdrift er positiv (gælder når opdriften sættes til at være positiv), vil legemet flyde.


Skriv et svar til: Hvorfor kan en olietanker flyde?

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.