Fysik

En bold kastes lodret op i luften

07. marts 2014 af Aria0092 (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hej!

Jeg har set et par andre indlæg om samme enme, men desværre ikke helt formuleret til min fordel. 

Derfor spørger jeg nu igen.

Jeg har disse informationer:

v0 = 12 m/s
Nedadrettet acceleration på 9,82 m/s2
Vi antager, at der ingen luftmodstand er
Vi antager, at bolden kastes fra 0 meters højde

Hvor højt når bolden op?
Hvor lang tid går der, før den rammer jorden igen?

Jeg skal gøre brug af følgende formler, og KUN følgende formler:

s(t) = 1/2*a*t^2+v0*t+s0

v(t) = a*t+v0


Svar #1
07. marts 2014 af Aria0092 (Slettet)

For ikke at spilde jeres tid, vil jeg lige sige, at jeg godt er klar over, hvordan tophøjden udregnes. Det er det andet spørgsmål, altså hvornår bolden rammer jorden, der nager mig. 

Tak! 


Brugbart svar (0)

Svar #2
07. marts 2014 af Therk

Antagelser:

Indsæt og find

Når du løser den får du to løsninger, hvor den ene løsning klart er din begyndelsesværdi, fordi du starter i nul meters højde. Det er altså den anden løsning, du er interesseret i.

Hvad får du?


Brugbart svar (0)

Svar #3
07. marts 2014 af mathon

    ved formelkombination
    fås
                                 v2 - vo2
                       Δs = -----------
                                   2a


Brugbart svar (0)

Svar #4
07. marts 2014 af mathon


 


Brugbart svar (0)

Svar #5
08. marts 2014 af Andersen11 (Slettet)

#0

Man har s(t) = (1/2)a·t2 + v0·t + s0 . Da s(0) = 0 , er s0 = 0 . Når bolden rammer jorden, er s(t) = 0 . Tidspunktet hvor bolden rammer jorden er derfor en løsning til ligningen

s(t) = 0 , dvs.

(1/2)a·t2 + v0·t = 0 , dvs

t·((1/2)a·t + v0) = 0 ,

hvor løsningerne findes ved at benytte nulreglen

t = 0 ∨ t = -2v0/a .

Tiden t = 0 er starttidspunktet, så det ønskede tidspunkt, hvor bolden rammer jorden igen, er

t = -2v0/a .

Her er v0 = 12 m/s og a = -9,82 m/s2 .


Skriv et svar til: En bold kastes lodret op i luften

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.