Matematik

vektorer i planen

08. marts 2014 af idalarsen95 (Slettet) - Niveau: A-niveau

Hej :) 
Jeg har brug for hjælp til følgende: 

1) Jeg skal finde et punkt, der ligger på linjen med parameterfremstillingen: <x,y>=<3,1>+t*<-5,2>

Derudover skal jeg også finde en vektor der er parallel med denne linje. 

2) Jeg skal angive koordinatsættet til et punkt, der ligger på linjen 4*(x-1)+7*(y-(-2))=0 og derudover finde en vektor, der er vinkelret på denne

På forhånd tak!


Brugbart svar (0)

Svar #1
08. marts 2014 af PeterValberg

1) vælg en vilkårlig værdi for t og indsæt den i parameterfremstillingen.
    En vektor, der er parallel med linjens retningsvektor, er parallel med linjen.

    To vektorer (a og b) er parallelle hvis:   \vec{a}=k\cdot\vec{b}    , hvor k er en konstant.

- - -

mvh.

Peter Valberg
(YouTube)


Brugbart svar (0)

Svar #2
08. marts 2014 af PeterValberg

2) Et punkt, hvis koordinater opfylder ligningen, ligger på linjen, - fx punktet (1,-2)

Alternativt kan du indsætte x = 0 i ligningen og beregne værdien for y, hvorved du har et punkt på linjen.

En vektor, der er parallel med linjens normalvektor er ortogonal (vinkelret) på linjen.
Linjens normalvektor kan direkte aflæses af den givne ligning som tallene, der "står udenfor" parenteserne:

\vec{n}=\binom{4}{7}

- - -

mvh.

Peter Valberg
(YouTube)


Svar #3
08. marts 2014 af idalarsen95 (Slettet)

til nr 1) jeg har fundet et punkt nu. Derudover har jeg fået retningsvektoren til <-8,1>, hvad skriver jeg nu for at finde en der er parallel med denne?


Svar #4
08. marts 2014 af idalarsen95 (Slettet)

SKal jeg blot "hatte" retningsvektoren?


Brugbart svar (0)

Svar #5
08. marts 2014 af PeterValberg

Retningsvektoren, du har fundet, er forkert, - retningsvektoren er den vektor, der
multipliceres med parameteren t

\vec{r}=\binom{-5}{2}

Nej, du skal ikke "hatte" den (bestemme en tværvektor), det vil jo give dig en vektor,
der er vinkelret på retningsvektoren.
Derimod kan du vælge en vilkårlig skalering af retningsvektoren:

 k\cdot\binom{-5}{2}=\binom{-5\cdot k}{2\cdot k}

- - -

mvh.

Peter Valberg
(YouTube)


Svar #6
08. marts 2014 af idalarsen95 (Slettet)

er svaret så bare at vektoren k\cdot\binom{-5}{2}=\binom{-5\cdot k}{2\cdot k} er parallel med linjen? 


Svar #7
08. marts 2014 af idalarsen95 (Slettet)

Hvis jeg fx sætter k= 2 får jeg vektoren <-10,4>, og så er denne parallel med linjen? 


Brugbart svar (0)

Svar #8
08. marts 2014 af PeterValberg

jeps, det er den

- - -

mvh.

Peter Valberg
(YouTube)


Svar #9
08. marts 2014 af idalarsen95 (Slettet)

tak for det :) 
til nr 2) her hatter jeg normalvektoren for at finde den parallelle vektor ikke? Det giver mig vektoren <-7,4>


Svar #10
08. marts 2014 af idalarsen95 (Slettet)

Når jeg har punkterne A(-6,3) og B(2,7) samt vektoren u=<1,4> vil parameterfremstillingen for en linje gennem A, der er vinkelret på u da være: 

<x,y>=<-6,3>+t*<1,4> ? 

Og hvordan bestemmes en ligning for en linje, der går gennem A og er vinkelret på u? Samt en ligning for linjen, der går gennem B og er parallel med u? 


Brugbart svar (0)

Svar #11
08. marts 2014 af PeterValberg

Hvis linjen gennem A skal være vinkelret (ortogonal) på u, så kan du
bruge tværvektoren til u som retningsvektor for linjen. 

\vec{r}=\widehat{\vec{u}}=\widehat{\binom{1}{4}}=\binom{-4}{1}

parameterfremstillingen for linjen bliver da:

\binom{x}{y}=\binom{-6}{3}+t\cdot\binom{-4}{1}

- - -

mvh.

Peter Valberg
(YouTube)


Svar #12
08. marts 2014 af idalarsen95 (Slettet)

Tak! Hvad så når den går gennem B og er parallel med u? 


Svar #13
08. marts 2014 af idalarsen95 (Slettet)

Parameterfremstillingen skulle gå gennem A og være parallel med u og ikke vinkelret.. undskyld jeg skrev forkert. Gælder ovenstående fremskrivning så stadig? 


Brugbart svar (0)

Svar #14
08. marts 2014 af PeterValberg

Brug u's koordinater som retningsvektor og B som det kendte punkt

- - -

mvh.

Peter Valberg
(YouTube)


Brugbart svar (0)

Svar #15
08. marts 2014 af PeterValberg

#13 hvis du bruger vektor u som retningsvektor, så bliver linjen parallel med u
       hvis du bruger u's tværvektor, så bliver linjen ortogonal (vinkelret) på u

- - -

mvh.

Peter Valberg
(YouTube)


Svar #16
08. marts 2014 af idalarsen95 (Slettet)

Jeg har nu parameterfremstilling for både linjen der går gennem A og er vinkelret på u, og for ligningen for linjen, der går gennem B og er parallel med u. Men hvordan kommer jeg nu fra denne parameterfremstilling til ligningerne for de to? 


Svar #17
08. marts 2014 af idalarsen95 (Slettet)

Ligningen for linjen gennem A og vinkelret på u, giver denne -6x+3y+c=0 ?? 

Når parameterfremstillingen er: <x,y>=<-6,3>+t*<-4,1> 

Skal man slet ikke gøre brug af retningsvektoren i ligningen?


Brugbart svar (0)

Svar #18
08. marts 2014 af PeterValberg

Ligningen for den rette linje (i planen) gennem punktet P0(x0,y0)
og normalvektoren n = (a,b) kan bestemmes som:

a(x - x0) + b(y - y0) = 0

Vær opmærksom på, at normalvektoren er ortogonal (vinkelret) på linjen

- - -

mvh.

Peter Valberg
(YouTube)


Svar #19
08. marts 2014 af idalarsen95 (Slettet)

-6(x-(-4)+3(y-1)=0 <---- er dette så ligningen? 


Svar #20
08. marts 2014 af idalarsen95 (Slettet)

der mangler bare lige slut parentes efter -4 :) 


Forrige 1 2 Næste

Der er 25 svar til dette spørgsmål. Der vises 20 svar per side. Spørgsmålet kan besvares på den sidste side. Klik her for at gå til den sidste side.