Matematik

Bestemmelse af vinkel mellem planen og linjen (Analytisk geometri i 3D)

10. marts 2014 af nymannjakobsen (Slettet) - Niveau: A-niveau

Hej, jeg har følgende problem som jeg har prøvet at løse:

Det svar der står i facitlisten til opgaven er 50.6


Brugbart svar (0)

Svar #1
10. marts 2014 af PeterValberg

se denne video [ LINK ]

- - -

mvh.

Peter Valberg
(YouTube)


Svar #2
10. marts 2014 af nymannjakobsen (Slettet)

Arh selvfølgelig, tusind tak.. Nu har jeg også et svar der stemmer med facitlisten :-)


Brugbart svar (0)

Svar #3
10. marts 2014 af peter lind

#1 Vinklen mellem n og r er vinklen mellem normalvektoren og linjens retningsvektor. Der spørges efter vinklen melle planen og linjen

#0 Det får jeg også


Brugbart svar (0)

Svar #4
10. marts 2014 af mathon

Den spidse vinkel mellem planen α og linjen l
er komplementærvinklen til vinklen mellem planens normalvektor n og l's retniningsvektor r

                   \vec{n} = \begin{pmatrix} 2\\ -1 \\ -2 \end{pmatrix}             \vec{r} =\begin{pmatrix} 7\\3 \\ -2 \end{pmatrix}

                     v{_{spids}} = 90^{\circ}-39,42^{\circ} = 50,58^{\circ}


Brugbart svar (0)

Svar #5
10. marts 2014 af Andersen11 (Slettet)

Komplementvinkel er det vist.

Vinklen v mellem planens normalvektor n og liniens retningsvektor r er bestemt af

cos(v) = (nr)/(|n||r|) = (14-3+4)/(3·√62) = 5/√62 = 0,635001 ⇒ v = 50,57997º

Vinklen vspids mellem planen og linien er komplementvinklen til v, dvs

vspids = 90º - 50,58º = 39,42º


Svar #6
10. marts 2014 af nymannjakobsen (Slettet)

Så konklusionen må være at facitlisten er forkert da det er svaret til spørgsmålet ved rørende vinklen mellem normal -og retningsvektoren, og ikke vinklen mellem planen og linjen som opgaven lyder?


Brugbart svar (0)

Svar #7
10. marts 2014 af Andersen11 (Slettet)


Svar #8
10. marts 2014 af nymannjakobsen (Slettet)

#7 .. https://www.dropbox.com/s/xh9oy66ixpv8b99/modulopgaver5B.pdf

Opgaverne er blandet fra forskellige eksamenssæt, (facitlisten er nederst i dokumentet).


Brugbart svar (0)

Svar #9
10. marts 2014 af Andersen11 (Slettet)

#8

Jo, men det er vel et hjemmestrikket opgavesæt fra din egen lærer?


Svar #10
10. marts 2014 af nymannjakobsen (Slettet)

#9 .. Tja, det er det til dels.. Det er fjernundervisning og opgaverne har været brugt gennem de sidste par år, så man skulle da tro at de vil have rettet den.. 

Men rettet eller ej, jeg endte med at løse opgaven som i #0 og i  #5.. :-) 


Brugbart svar (0)

Svar #11
10. marts 2014 af Andersen11 (Slettet)

#10

Det er den bedste fremgangsmåde du har fulgt.


Brugbart svar (0)

Svar #12
10. marts 2014 af mathon

#0
      Jeg regnede videre med din  - #0 - vinkelopgivelse uden at kontrolberegne.

#5  Sjovt nok har jeg en gang rettet dig, da brugte betegnelsen komplementærvinkel. Nu er det omvendt.
      Jeg ved ikke, hvad det er, der får en til at tilføje - ær.


Brugbart svar (0)

Svar #13
10. marts 2014 af Andersen11 (Slettet)

#12 (re #5)

Ja, jeg husker også den gang med det komplementære. Det er muligvis den hyppige anvendelse i kvantemekanik/atomfysik, der får det til at virke nærliggende.

Et andet sæt ord jeg fik byttet rundt på engang var median vs. meridian.


Skriv et svar til: Bestemmelse af vinkel mellem planen og linjen (Analytisk geometri i 3D)

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.