Matematik

Bestem cirklens radius og centrum

10. marts 2014 af sørenhansen11 (Slettet) - Niveau: 9. klasse

Hej,

Jeg har problemer med at regne disse opgaver ud, hvor man skal finde radius og centrum. Er der nogle der kan hjælpe mig?

1) X^2+Y^2+10x-4y=-13
2) X^2+4^2-2x-2y=0
3) X^2+Y^2-4y=45

På forhånd tak.


Brugbart svar (1)

Svar #1
10. marts 2014 af peter lind

Du skal bruge at cirklens ligning er (x-a)2+(y-b)2 = x2+a2-2ax+y2+b2-2by = r2, (a,b) er centrum og r er radius.. Ved at sammenligne koefficienerne til leddene med x og y kan du direket aflæse a og b


Svar #2
10. marts 2014 af sørenhansen11 (Slettet)

Tak tror at jeg nogenlunde forstår det. Kan du lave den første for mig, så jeg kan bruge den som et eksempel til resten af opgaverne?


Brugbart svar (1)

Svar #3
10. marts 2014 af Alex4 (Slettet)

Du skal faktorisere dine udtryk så de følger formen: 

(x-x_0)^2+(y-y_0)^2=r^2

r er din radius

x0 og y0 er koordinaterne til centrum.

Hvis vi tager nummer 1 som eksempel

x^2+y^2+10x-4y=-13\\ \Leftrightarrow (x+5)^2+(y-2)^2=16

Ergo er radius \sqrt{16} = 4 og centrum er (5, -2)

Kig på 10x og 4y når du faktoriserer (x+a)^2 = ... 2ax så derfor må a være 5 (2 * 5 * x)


Brugbart svar (0)

Svar #4
10. marts 2014 af PeterValberg

se denne video [ LINK ] du skal ca. 3 minutter ind i videoen

- - -

mvh.

Peter Valberg
(YouTube)


Svar #5
10. marts 2014 af sørenhansen11 (Slettet)

Tusind tak! 

Jeg kan ikke få 2) til at passe? Er jeg kommet rigtigt i gang?

X^2+Y^2-2x-2y=0
(X+1)^2+(Y+1)^2=0+1
(X+1)^2+(Y+1)^2=1


 


Brugbart svar (1)

Svar #6
10. marts 2014 af PeterValberg

(x - 1)2 + (y - 1)2 = 2

- - -

mvh.

Peter Valberg
(YouTube)


Skriv et svar til: Bestem cirklens radius og centrum

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.