Matematik

Løs ligning

25. november 2005 af DRF1988 (Slettet)
Har fået løst denne ligning en gang idag, men forstod det slet ikke.

7x^3-7 = 57x^2-57x

Ville være glad for en nem og forståelig forklaring.

På forhånd tak

Brugbart svar (0)

Svar #1
25. november 2005 af fixer (Slettet)

Ahh, så burde du i det mindste henvise til tråden hvori jeg allerede har besvaret spørgsmålet. Så kan folk tage udgangspunkt i det og dermed undgå at gentage hvad jeg allerede har sagt.

Svar #2
25. november 2005 af DRF1988 (Slettet)

Ja okay.. det skal ikke ske igen.. Men hvis du vil så vil jeg meget gerne ha uddybet din forklaring

Brugbart svar (0)

Svar #3
25. november 2005 af fixer (Slettet)

Spørgsmål:

a) Kan du se at x=1 må være en løsning ?

b) Kender du polynomiers division

c) Du er vel bekendt med nulregelen

a*b = 0 <=> a = 0 \\/ b = 0

?

Svar #4
25. november 2005 af DRF1988 (Slettet)

a) Ja
b) Ja
c) Det tror jeg

Brugbart svar (0)

Svar #5
26. november 2005 af fixer (Slettet)

Så står det mig noget uklart hvad det er du ikke forstår.

Ethvert n'te ordens polynomium

P_n(x)=a_nx^n+a_(n-1)x^(n-1)+...a_1*x+a_0

hvor a_i, i E R, a_n != 0 kan skrives som et produkt af n faktorer

P_n(x) = a_n(x-r_n)(x-r_(n-1))...(x-r0) (*)

hvor r_i er polynomiets rødder.

I det foreliggende tilfælde ved vi at x=1 er rod og polynomiet

p(x) = 7x^3-57x^2+57x-7

kan derfor skrives som

p(x) = (x-1)q(x) (**)

hvor q(x) er et andenordenspolynomium.

q(x) bestemmes som det ses af (**) ved polynomierns division

q(x) = (7x^3-57x^2+57x-7):(x-1)

Udføres denne division kommer man netop frem til det andenordenspolynomium, jeg angav i den anden tråd.

Af nulregelen følger dernæst at

p(x) = 0 <=>

(x-1)q(x) = 0 <=>

x-1 = 0 \\/ q(x) = 0

Til bestemmelse af den fuldstændige løsning er man derfor nødsaget til at løse andengradsligningen

q(x) = 0

Det viser sig, at den har løsningerne x=7 og x = 1/7.

Svar #6
26. november 2005 af DRF1988 (Slettet)

Tak for det.. :D..

Har fundet ud af det nu.. Undskyld besværet

Skriv et svar til: Løs ligning

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.