Matematik

Bestem cirklens radius og centrum - Ikke normale opgaver?

10. marts 2014 af sørenhansen11 (Slettet) - Niveau: 9. klasse

Det er nogle opgaver, hvor man skal bestemme centrum og radius i en cirkel. 

Er gået i stå i nogle opgaver, fordi de er anderledes end jeg er vant til. Hvad skal jeg gøre?

1) X^2+Y^2-4Y=45

2) X^2+Y^2-4y=-1

3) X^2+4x+12=6y-4


Brugbart svar (1)

Svar #1
10. marts 2014 af Andersen11 (Slettet)

Kvadratkompletter leddene med x for sig og leddene med y for sig, så ligningerne får formen

        (x - a)2 + (y - b)2 = r2


Svar #2
10. marts 2014 af sørenhansen11 (Slettet)

Tusind tak

Vil du lave den første for mig, så jeg kan følge det som eksempel?


Brugbart svar (1)

Svar #3
10. marts 2014 af Andersen11 (Slettet)

#2

I 1) er der kun x2 mellem leddene med x. Man skal dernæst skrive y2 -4y som (y-b)2 = y2 -2by + b2 , så det er klart, at her er b = 2 , dvs. vi får

        x2 + y2 -4y = 45

        x2 + (y-2)2 -22 = 45 , eller

        (x - 0)2 + (y - 2)2 = 45 + 22 = 49 = 72


Brugbart svar (0)

Svar #4
10. marts 2014 af Andersen11 (Slettet)

#2

Du har jo allerede fået udførlig hjælp til det samme spørgsmål i din anden tråd

https://www.studieportalen.dk/Forums/Thread.aspx?id=1454464

så hvad er dit problem med denne slags opgaver?


Svar #5
10. marts 2014 af sørenhansen11 (Slettet)

Synes de er anderledes, fordi der ikke er både X og Y i dem begge


Brugbart svar (1)

Svar #6
10. marts 2014 af Andersen11 (Slettet)

#5

Du kan vel selv medtage et led 0·x i de stykker, hvor der ikke er et led med x.

Kontroller om dit stykke 3) er skrevet korrekt, for som det er skrevet, er det ikke ligningen for en cirkel.


Svar #7
10. marts 2014 af sørenhansen11 (Slettet)

Okay tak.

Ja der er en fejl, det er: X^2+4x+12=6y-4^2


Brugbart svar (0)

Svar #8
10. marts 2014 af Andersen11 (Slettet)

#7

Tjek igen. Det er stadig ikke ligningen for en cirkel.


Skriv et svar til: Bestem cirklens radius og centrum - Ikke normale opgaver?

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.