Matematik

cirklens ligning.

16. marts 2014 af Lektier11 (Slettet) - Niveau: A-niveau

Bestem koordinatsættet til hver af skæringspunkterne for mellem linjem m og cirklen.

linjen m skærer cirklen i cirklens centrum og er ortogonal på linjen l.

Jeg kender linjen l: 3x+4y-7=0

cirklens ligning: (x-2)^2+(y+1)^2=100

Jeg er rimelig lost på den her, så håber der er nogen, som kan hjælpe :)


Brugbart svar (0)

Svar #1
16. marts 2014 af mathon

                         \normal l:\: \; \; y = -\frac{3}{4}x + \frac{7}{4}      indsat i cirklens ligning:

                         (x-2)^2 + \left (-\frac{3}{4}x + \frac{7}{4}\: \: \: +1 \right )^2 - 100 = 0


Brugbart svar (0)

Svar #2
16. marts 2014 af Andersen11 (Slettet)

Af cirklens ligning aflæser man koordinatsættet for cirklens centrum C og dens radius r. Af ligningen for linjen l aflæser man koordinatsættet for en normalvektor n til l. Denne vektor n er da en retningsvektor for linjen m. En stedvektor til hvert af de to skæringspunkter mellem linjen m og cirklen er da

        OP = OC ± r·n/|n|

hvor O er koordinatsystemets begyndelsespunkt.


Svar #3
16. marts 2014 af Lektier11 (Slettet)

Mathon, hvis jeg gør som dig, finder jeg så ikke blot linjen l's skæringspunkter med cirklen? :)


Svar #4
17. marts 2014 af Lektier11 (Slettet)

Andersen, du kunne vel ikke vise hvordan man gør det med de tal, jeg har opgivet vel? :)


Brugbart svar (0)

Svar #5
17. marts 2014 af Andersen11 (Slettet)

#4

Hvad forstår du ikke i fremgangsmåden? Man aflæser cirklen centrum C(2;-1) og dens radius r = 10 . Man aflæser normalvektoren n = [3;4], der jo har |n| = 5 , og derfor har skæringspunkterne stedvektorerne

OP = OC ± r·n/|n| = [2;-1] ± (10/5)·[3;4] = [2;-1] ± [6;8] , dvs

OP = [8;7]  eller  OP = [-4;-9]


Brugbart svar (0)

Svar #6
17. marts 2014 af mathon

#3
        …"finder jeg så ikke blot linjen l's skæringspunkter med cirklen?"

           Løsningerne til

                                 (x-2)^2 + \left (-\frac{3}{4}x + \frac{7}{4}\: \: \: +1 \right )^2 - 100 = 0

           er førstekoordinaterne til l's skæringspunkter med cirklen .


Skriv et svar til: cirklens ligning.

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.