Matematik

Hjælp til reduktion af regneforskrift for lineær funktion.

17. marts 2014 af muyfreja (Slettet) - Niveau: B-niveau

Jeg sidder og kæmper med at finde regneforskriften til en lineær funktion.

Jeg har fundet hældningskoeifficient, og har brugt følgende udtryk for at finde frem til en regneforskrift. 

y-y0 = a (x-x0)

x0= 6

y0= 7

a= -0.5

y-y0 = a (x-x0) --> y-7 = -0.5 (x-6) --> ?

Her bliver jeg i tvivl om hvordan jeg skal komme videre. jeg er ikke særlig stærk i almen algebra og jeg er næsten sikker på at løsningen findes der.

Jeg skal også løse en ligning vha nulreglen. jeg har fundet forklaringer på nettet, men har stadig svært ved at gribe det an.

ligningen er her: (x^2-4x)*(x^2+2x-3) = 0

kan de to opgaver i virkeligheden dække over den samme matematiske løsning, som jeg bare ikke kan gennemskue?

på forhånd tak for hjælpen.


Brugbart svar (1)

Svar #1
17. marts 2014 af PeterValberg

y - 7 = -0.5(x - 6)
y - 7 = -0,5x + 3
y = -0,5x + 10

- - -

mvh.

Peter Valberg
(YouTube)


Brugbart svar (1)

Svar #2
17. marts 2014 af mathon

                      y - 7 = -\frac{1}{2}\cdot (x-6)

                      y = -\frac{1}{2}\cdot x+\frac{1}{2}\cdot 6 +7

                      y = -\frac{1}{2}\cdot x+3 +7

                      y = -\frac{1}{2}\cdot x+10


Svar #3
17. marts 2014 af muyfreja (Slettet)

tak for hjælpen :) 


Brugbart svar (1)

Svar #4
17. marts 2014 af mathon

    

                    (x2-4x)·(x2+2x-3) = 0

                     x·(x-4) · (x+3)·(x-1) = 0


Svar #5
17. marts 2014 af muyfreja (Slettet)

mathon, kan du forklare mig hvad det er du gør ? jeg kan ikke helt følge med :)


Brugbart svar (1)

Svar #6
17. marts 2014 af mathon

             x2-4x = x·x - x·4  =  x(x-4)                 en fælles faktor sættes uden for parentes


Svar #7
17. marts 2014 af muyfreja (Slettet)

ok, jeg forstår hvad du mener. det skal vidst terpes!

tak for hjælpen :) 


Brugbart svar (1)

Svar #8
17. marts 2014 af mathon

        x2+2x-3 = 0               I en reduceret, ordnet og normeret andengradsligning
er røddernes produkt lig med ligningens sidte led og røddernes sum lig med koefficienten til x med modsat fortegn.
                         (-3)·1 = -3

                         (-3)+1 = -2 = -(2)

Når rødderne, kendes kan  x2+2x-3 = 0  faktoriseres

             x2+2x-3 = (x-(-3))·(x-1) = 0

                             (x+3)·(x-1) = 0

Opsummeret:
                         (x2- 4x)·(x2+2x-3) = 0

                         x(x-4)·(x+3)·(x-1) = 0

                   

  
                         

                      


Skriv et svar til: Hjælp til reduktion af regneforskrift for lineær funktion.

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.