Fysik

Bestemmelse af længdebølgen.

18. marts 2014 af Niko83 (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hej til Alle. Har en opgave, der er totalt sort for mig.
Kan nogen hjælpe mig med?
opgaven: 

Mål: At kunne bestemme en farves bølgelængde
Nøglebegreber: Den grundlæggende formel for fotonenergi og bølgelærens grundligning
 

Moderne trafiklys er baseret på lysdioder. Fordelen ved lysdioder i forhold til glødetrådspærer er dels et lavere energiforbrug samt en meget længere levetid. Omkostninger til drift og vedligeholdelse bliver derved små.

Lysudsendelsen fra en lysdiode sker ved, at der udsendes fotoner i forbindelse med overgange fra energitilstand til en anden i et atom. Energiforskellen mellem to sådanne tisltande for den omtalte diode er 0,315 aJ.

Beregn bølgelængden af det udsendte lys og find ud af, hvilken farve dette lys har?


Brugbart svar (0)

Svar #1
18. marts 2014 af Andersen11 (Slettet)

Benyt, et fotonens energi er

        Efot = h·f = h·c/λ

Når energien er kendt, kan bølgelængden λ bestemmes.

(bølgelængde i stedet for længdebølge).


Brugbart svar (0)

Svar #2
18. marts 2014 af peter lind

Brug at E = h*f =h*c/λ  h plancks konstant, f frekvensen c lyshastigheden og λ bølgelængde.

Du må slå op i en tabel hvilken farve den pågældende bølgelængde har


Brugbart svar (0)

Svar #3
18. marts 2014 af mathon

                    \LARGE E_{foton} = \frac{h\cdot c}{\lambda } = \frac{1239,84\; eV\cdot nm}{\lambda }

                                          \LARGE \lambda \cdot f = c


Brugbart svar (0)

Svar #4
18. marts 2014 af mathon

                1\: aJ = 6,24151 \: eV

                0,315\: aJ = 0,315\cdot \left (6,24151 \: eV \right ) = 1,96607\: eV

   beregning af bølgelængde:

                                                 \large \large\lambda = \frac{1239,84\: eV\cdot nm}{1,96607\: eV}= 630,6\: nm


Brugbart svar (0)

Svar #5
18. marts 2014 af peter lind

Lige en tilføjelse. Lys er faktisk tværbølger ikke længdebølger


Brugbart svar (0)

Svar #6
18. marts 2014 af mathon

…men en væsentlig tilføjelse.


Skriv et svar til: Bestemmelse af længdebølgen.

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.