Fysik

FYSIK - elkedel opgaver

19. marts 2014 af sarahykilane (Slettet) - Niveau: A-niveau

Hej allesammen! 

Jeg kunne utrolig godt tænke mig at få hjælp til følgende opgaver. Jeg har prøvet så godt jeg kunne, men kan ikke kommer videre herfra. 

I må meget gerne fortælle mig hvad jeg gør rigtigt, og hvad jeg gør forkert! :-)

Tak for hjælpen på forhånd! 

En elkedel har en effekt på 1900 W.

1) Bestem den omsatte energi når elkedlen er tændt i et minut..

2) Hvor meget opvarmes 1,2 Liter vand, når elkedlien er tændt i et minut?

3) Hvor lang tid vil det tage at koge 1,2 Liter vand med elkedlen. 

JEG HAR IND TIL VIDERE LØST OPGAVERNE SÅLEDES: 

1) 

Bestem den omsatte energi når elkedlen er tændt i et minut..

Jeg bruger formlen W*T = E: for at finde den omsatte energi, når elkedlen er tændt i et minut. – Altså effekten ganget med tiden. Da jeg kender effekten = 1900w, og tiden = 60 sek., indsætter jeg det i min overstående formel: 1900W*60s = 114000 J.

Når elkedlen er tændt i et minut, er omsatte energi hermed = 114000 J.

2) 

Hvor meget opvarmes 1,2 Liter vand, når elkedlen er tændt i et minut?

For at finde ud af hvor mange grader 1,2 liter vand opvarmes, når elkedlen er tændt i et minut, bruger jeg formlen c = E : (m*?T). Jeg indsætter de tal jeg kender, og isolerer til sidst ?T. 4186 J:(kg*°C) = 114000J : (1,2 kg *?T). For så at isolere ?T, får jeg:

?T= (114000:1,2) : 4186 = 22,7°C.

Hermed skal der 22,7°C til for at opvarme 1,2 l vand, når elkedlen er tændt i et minut.

3)

Hvor lang tid vil det tage at koge 1,2 Liter vand med elkedlen?

Jeg starter med at finde energien i formlen c = E : (m*?T).

Jeg kender stort set alle, bortset fra energien. Så jeg starter med at finde energien. Jeg indsætter de tal jeg kender. 4186 J:(kg*°C) = E : (1,2 kg *80). 80 får jeg fordi kogepunktet for vand er 100 grader, og stuetemperaturen er ca 20. 100-20 = 80. jeg isolerer E, og får tallet 401856. For så at finde ud af hvor lang tid det vil tage at koge 1,2 kg vand, når elkedlen er tændt i et minut, ganger jeg energien med effekten, som er 1900W. 

1900W :  401856 = 211503 s. jeg vil helst have det i minutter, så jeg dividerer med 60. det giver 3,5 minutter.

 Hermed går der 3,5 min for at koge 1,2 liter vand med en elkedel.


Brugbart svar (1)

Svar #1
19. marts 2014 af Andersen11 (Slettet)

Dine resultater er overraskende rigtige, men dine forklaringer er flere steder forkert formuleret og er sjusket sat op med anvisninger til forkerte udregninger. Beregnede størrelser har altid en enhed.

Det er for eksempel forkert, når du mod slutningen skriver

"når elkedlen er tændt i et minut, ganger jeg energien med effekten"

Det er heller ikke rigtigt, når du skriver

"1900W :  401856 = 211503 s".

Her er det jo i stedet 401856J , der divideres med effekten 1900W med resultatet 211,5 s .


Skriv et svar til: FYSIK - elkedel opgaver

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.