Matematik

ligninger med tre ubekendte

20. marts 2014 af L84S (Slettet) - Niveau: A-niveau

Hejsa derude;) 
Sidder fast i flg opgave. Er der nogen der kan hjælpe mig. 

Tak

Vedhæftet fil: Doc1.pdf

Brugbart svar (0)

Svar #1
20. marts 2014 af Andersen11 (Slettet)

Hvor sidder du fast? Opstil determinantudtrykkene for løsningen og udregn determinanterne.

Ligningssystemet er

 3x + 2y -  z  = 1
  x  - y   + z   = 6
 2x + 2y + 5z = 17


Brugbart svar (0)

Svar #2
21. marts 2014 af PeterValberg

- - -

mvh.

Peter Valberg
(YouTube)


Brugbart svar (0)

Svar #3
21. marts 2014 af mathon

       a_1x+b_1y+c_1z=d_1
       a_2x+b_2y+c_2z=d_2
       a_3x+b_3y+c_3z=d_3

   
                                                   D=\begin{vmatrix} a_1 &b_1 &c_1 \\ a_2&b_2 &c_2 \\ a_3&b_3 &c_3 \end{vmatrix}       

                                                   D_x=\begin{vmatrix} d_1 &b_1 &c_1 \\ d_2&b_2 &c_2 \\ d_3&b_3 &c_3 \end{vmatrix}

                                                   D_y=\begin{vmatrix} a_1 &d_1 &c_1 \\ a_2&d_2 &c_2 \\ a_3&d_3 &c_3 \end{vmatrix}

                                                   D_z=\begin{vmatrix} a_1 &b_1 &d_1 \\ a_2&b_2 &d_2 \\ a_3&b_3 &d_3 \end{vmatrix}

for\; {\color{Red} D\neq 0}:
                                                   x=\frac{D_x}{D}

                                                   y=\frac{D_y}{D}

                                                   z=\frac{D_z}{D}


Brugbart svar (0)

Svar #4
21. marts 2014 af mathon

i anvendelse

       3x+2y-z=1
       x-y+z=6
       2x+2y+5z=17

 
                                                   D=\begin{vmatrix} 3 &2 &-1 \\ 1&-1 &1 \\ 2&2 &5 \end{vmatrix} = -31

                                                 D_x=\begin{vmatrix} 1 &2 &-1 \\ 6&-1 &1 \\ 17&2 &5 \end{vmatrix} = -62

                                                   D_y=\begin{vmatrix} 3 &1 &-1 \\ 1&6 &1 \\ 2&17 &5 \end{vmatrix} = 31

                                                    D_z=\begin{vmatrix} 3 &2 &1 \\ 1&-1 &6 \\ 2&2 &17 \end{vmatrix} = -93

.

                                                  x=\frac{-62}{-31}=2

                                                  y=\frac{31}{-31}=-1

                                                  z=\frac{-93}{-31}=3


Brugbart svar (0)

Svar #5
21. marts 2014 af mathon

…med al den fejlmulige opstilling
   tjekkes resultatet
   med
                       solve(3x+2y-z=1 and x-y+z=6 and 2x+2y+5z=17,{x,y,z})
                        


Brugbart svar (0)

Svar #6
21. marts 2014 af Andersen11 (Slettet)

Selv om opgaven selvfølgelig er en øvelse i at bruge determinantmetoden, er lige store koefficienters metode fortsat en god alternativ mulighed:

I:   3x + 2y -  z  = 1
II:   x  - y   +  z  = 6
III:  2x + 2y + 5z = 17

a) I+II:        4x +  y = 7
b) -5·II+III: -3x + 7y = -13

7a-b:        31x = 62
                  x = 2

                 y = 7 -4x = 7 -8 = -1

                 z = 6 -x +y = 6 -2 -1 = 3

Endelig har man også altid muligheden for at g8re prøve med den fundne løsning i det oprindelige ligningssæt.


Skriv et svar til: ligninger med tre ubekendte

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.