Fysik

Det samme?

29. november 2005 af Yllas (Slettet)
Er halveringskonstant og halveringstid det samme???

Brugbart svar (1)

Svar #1
29. november 2005 af Calinarion (Slettet)

Nej det er det ikke.

Halveringstiden = ln(2)/K , hvor K er halveringskonstanten

Svar #2
29. november 2005 af Yllas (Slettet)

jamen k er da henfaldskonstanten.... er henfaldskonstant og halveringskonstant så det samme?

Svar #3
29. november 2005 af Yllas (Slettet)

Og forresten: Hvad er den teoretiske halveringstid for et Ba(137) henfald? -og hvordan kan denne beregnes....

Brugbart svar (0)

Svar #4
29. november 2005 af Epsilon (Slettet)

En generel eksponentiel udvikling,

u(t) = b*exp(a*t), b > 0, a != 0

er som bekendt aftagende, hvis a < 0 og voksende hvis a > 0. Til u knyttes enten halveringskonstanten T_½ (hvis a < 0) eller fordoblingskonstanten T_2 (hvis a > 0), som er den tilvækst i t, der bevirker en halvering hhv. en fordobling af initialværdien.

Dette har god mening, thi antag a < 0, og lad t' og T > 0 være givet således, at

u(t' + T) = u(t')/2 (*)

Dette er muligt, og der findes præcis ét sådant T opfyldende (*), thi u er kontinuert og antaget at være monotont aftagende (a < 0). Man finder så, at

exp(a*t')exp(a*T) = exp(a*t')/2,

hvoraf

T = ln(1/2)/a = -ln(2)/a

Halveringskonstanten er således

T_½ = -ln(2)/a,

og på analog vis indser man, at hvis a > 0, er fordoblingskonstanten givet ved

T_2 = ln(2)/a.

I fysik har vi henfaldsloven, som udsiger, at antallet N af tilbageværende kerner af et radioaktivt nuklid til tiden t >= 0 er givet som

N(t) = (No)exp(-k*t) (**),

hvor k > 0 er henfaldskonstanten ('henfaldssandsynligheden per kerne per tid') for det pågældende nuklid.

(**) er netop et eksempel på en eksponentiel udvikling med halveringskonstant (halveringstid)

T_½ = ln(2)/k (***)

(NB: k = -a, a < 0).

Henfaldskonstant (k) og halveringskonstant (T_½) er altså _ikke_ det samme; de er indbyrdes relateret ved (***).

//Epsilon

Svar #5
30. november 2005 af Yllas (Slettet)

Det var heller ikke det, jeg spurgte om. Er halveringsTID og halveringsKONSTANT det samme?

Brugbart svar (0)

Svar #6
30. november 2005 af Epsilon (Slettet)

#5:
For så vidt angår kernehenfald, ja; eller for den sags skyld andre fænomener, som aftager eksponentielt med tiden.

Indlæg #4 blev skrevet, fordi det lod til, at du i #2 kom i tvivl i forhold til det oprindelige spørgsmål, og at der derfor var behov for præcisering.

//Epsilon

Skriv et svar til: Det samme?

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.