Matematik
Finurlig opgave (for de kloge)
01. december 2005 af
Peter_F (Slettet)
Hej...
Jeg ligger inde med en lidt speciel opgave som jeg ikke rigtig kan få knækket. Håber i vil hjælpe lidt.
Man har 2 linjer på henholdsvis 20 og 30 som skærer hinanden. Linjerne er afsat fra hver deres hjørne. Fra punktet hvor de skærer hinanden til grundlinjen er der 8. Længden af grundlinjen ønskes bestemt.
Jeg har uploadet en illustration som skulle hjælpe lidt på forståelsen.
http://rapidshare.de/files/8442652/matopg.JPG.html
På forhånd tak.
Jeg ligger inde med en lidt speciel opgave som jeg ikke rigtig kan få knækket. Håber i vil hjælpe lidt.
Man har 2 linjer på henholdsvis 20 og 30 som skærer hinanden. Linjerne er afsat fra hver deres hjørne. Fra punktet hvor de skærer hinanden til grundlinjen er der 8. Længden af grundlinjen ønskes bestemt.
Jeg har uploadet en illustration som skulle hjælpe lidt på forståelsen.
http://rapidshare.de/files/8442652/matopg.JPG.html
På forhånd tak.
Svar #1
01. december 2005 af Peter_F (Slettet)
På rapidshare.de - gå ned i bunden tryk download (jeg ville vælge free), herefter vil billedet vises i bunden.
Svar #2
04. december 2005 af fixer (Slettet)
Benævn med l_i og h_i, i E {1,2} henholdsvis længden af liniesegment i og den højde i hvilken segment i skærer den modstående side. I det konkrete tilfælde haves l_1 = 20 og l_2 = 30 (eller omvendt) og h_1, h2 er ukendte.
Betegn med x den søgte afstand og med h den højde, i hvilken linierne skærer. Højden deler grundlinien i to liniestykker med længderne a og b således at x=a+b, og navngivningen af stykkerne afstemmes således med navngivningen af liniestykkerne, at ensvinklede trekanter giver
I: (a+b)/h_1 = a/h
II: (a+b)/h_2 = b/h
Addition af I og II giver
1/h_1 + 1/h_2 = 1/h (*)
Af retvinklede trekanter haves endvidere
h_1 = sqrt((l_1)² - x²) (**)
h_2 = sqrt((l_2)² - x²) (***)
Indsættelse af (**) og (***) i (*) giver en eksplicit ligning til bestemmelse af x. I det generelle tilfælde er det nemmeste at stoppe nu og overgår til numerisk løsning af (*).
Alternativt kan h_1 og h_2 elimineres af (*)-(***) hvorved fremkommer en 8. gradsligning, der reelt blot er en 4. gradsligning i forklædning. Dette alternativ er dog kun interessant såfremt værdierne l_1, l_2 og h netop er således beskafne, at der er en åbenbar rational løsning til ligningen. Er dette ikke tilfældet vil det tunge arbejde med at løse ligningen eksakt lang overskygges af enkeltheden ved at løse (*) numerisk.
Betegn med x den søgte afstand og med h den højde, i hvilken linierne skærer. Højden deler grundlinien i to liniestykker med længderne a og b således at x=a+b, og navngivningen af stykkerne afstemmes således med navngivningen af liniestykkerne, at ensvinklede trekanter giver
I: (a+b)/h_1 = a/h
II: (a+b)/h_2 = b/h
Addition af I og II giver
1/h_1 + 1/h_2 = 1/h (*)
Af retvinklede trekanter haves endvidere
h_1 = sqrt((l_1)² - x²) (**)
h_2 = sqrt((l_2)² - x²) (***)
Indsættelse af (**) og (***) i (*) giver en eksplicit ligning til bestemmelse af x. I det generelle tilfælde er det nemmeste at stoppe nu og overgår til numerisk løsning af (*).
Alternativt kan h_1 og h_2 elimineres af (*)-(***) hvorved fremkommer en 8. gradsligning, der reelt blot er en 4. gradsligning i forklædning. Dette alternativ er dog kun interessant såfremt værdierne l_1, l_2 og h netop er således beskafne, at der er en åbenbar rational løsning til ligningen. Er dette ikke tilfældet vil det tunge arbejde med at løse ligningen eksakt lang overskygges af enkeltheden ved at løse (*) numerisk.
Skriv et svar til: Finurlig opgave (for de kloge)
Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk?
Klik her for at oprette en bruger.
