Fysik

Svær opgave!

01. december 2005 af Struetrækker (Slettet)
Jeg er i gang med fysik og er gået i stå med denne opgave, som jeg synes er ret svær:

----
En laser med bølgelængden 805 nm sendes gennem et gitter. Der ses netop 7 pletter på en skærm (tegn evt. en tegning)
1) Hvor stor skal gitterkonstanten d mindst være?
2) Hvad er det mindste antal linjer pr. meter, der kan være i gitteret?
----

Jeg skal sikkert bruge disse formler:

d = 1 mm/antal linjer pr. mm

sin(theta) = (n*lambda)/d

tan(theta) = h_n/l

hvor d = gitterkonstanten, n tilhører de positive naturlige tal og nul, lambda = bølgelængden, h_n = afstanden fra 0. ordensplet til n. ordensplet, og l er længden mellem gitteret og væggen (altså der, hvor lyspletterne forekommer).

Kan I hjælpe mig?

Brugbart svar (0)

Svar #1
01. december 2005 af Dr. MolBio (Slettet)

Hvis du har 7 pletter på vægen, så må der foruden nul´te ordens række også findes en første, anden og tredie ordens række.

d finder du da ud fra følgende formel:

d = (lambda)/(2sin(theta)), hvor du kan gange n op i tælleren, alt afhængig hvilken orden du kigger på (undlad den ved nulte orden).

Held og lykke...

Svar #2
03. december 2005 af Struetrækker (Slettet)

Hmm, kan du skære det lidt mere ud i pap? Hvordan finder jeg theta?

Svar #3
03. december 2005 af Struetrækker (Slettet)

Kan du hjælpe mig?

Brugbart svar (0)

Svar #4
03. december 2005 af | Sveegaard | (Slettet)

arctan(h_n/l)

Brugbart svar (0)

Svar #5
03. december 2005 af | Sveegaard | (Slettet)

Men det kommer jo helt an på, hvad du ellers kender?

Svar #6
03. december 2005 af Struetrækker (Slettet)

Godaften

Jeg kender kun det, der står i opgaven.
Hvad er arctan?

Svar #7
03. december 2005 af Struetrækker (Slettet)

Tak, fordi du vil hjælpe mig. Har siddet med denne her opgave nu og lavet en masse tegninger, men det er ligesom om, at der mangler nogle oplysninger.

Brugbart svar (0)

Svar #8
03. december 2005 af | Sveegaard | (Slettet)

Arctan er atan eller tan^-1

Svar #9
03. december 2005 af Struetrækker (Slettet)

Okay, vi plejer bare at sige "tan i minus første".
Men jeg kender jo hverken h_n eller l?

Brugbart svar (0)

Svar #10
03. december 2005 af | Sveegaard | (Slettet)

Nææh, jeg kan godt se problemet :/

Svar #11
03. december 2005 af Struetrækker (Slettet)

Okay, så jeg er ikke den eneste, der synes den er svær... har du nogle forslag?

Brugbart svar (0)

Svar #12
03. december 2005 af | Sveegaard | (Slettet)

Man må på én eller anden måde kunne sætte en ligning sammen med én ubekendt

Svar #13
03. december 2005 af Struetrækker (Slettet)

???

Det forstår jeg ikke noget af.

Svar #14
03. december 2005 af Struetrækker (Slettet)

Hvis jeg nu sætter ligningerne sammen som du siger:

sin(theta) = (n*lambda)/d
tan(theta) = h_n/l

tan^-1(h_n/l)=sin^-1((3*805 nm)/d)

???

Stadigvæk 3 ubekendte.

Brugbart svar (0)

Svar #15
03. december 2005 af | Sveegaard | (Slettet)

jep...der må være en eller 2 andre formler :s

Svar #16
03. december 2005 af Struetrækker (Slettet)

Det er de eneste formler, vi har lært i forbindelse med gitterformlen.

Godt jeg ikke skal have fysik til næste år! Jeg var lige ved at vælge det på b-niveau.

Brugbart svar (0)

Svar #17
03. december 2005 af | Sveegaard | (Slettet)

Det er mit førsteårsstof, så jeg burde kunne huske det :P

Svar #18
04. december 2005 af Struetrækker (Slettet)

Jahh, sådan kan det gå. Jeg skal aflevere på mandag, så jeg får ikke chancen for at tale med min lærer, derfor bliver det enten knald eller fald...

Brugbart svar (0)

Svar #19
04. december 2005 af zjoz (Slettet)

1)Der gælder at ordenen, m, er mindre eller lig gitterkonstanten, d, divideret med bølgelængden, lambda,
dvs. m<=d/lambda,
så kan du bare indsætte lambda = 805 nm og m=7.
Nu har du så gitterkonstanten i nm,
så skal du bare gange med 10^9 og voila, så får du gitterkonstanten i meter.

<= betyder mindre eller lig med

2. Når du skal finde antallet af streger pr. meter, skal du bare finde 1/d (den reciprokke værdi af gitterkonstanten)

Nu kan du aflevere med god samvittighed!

Svar #20
04. december 2005 af Struetrækker (Slettet)

#19
TAK SKAL DU HAVE!
Vi har ikke haft om den regel, men det mp vel bare betyde, at de andre hleler ikke kan finde ud af den = jeg får gode karakterer.
Tak igen!

Forrige 1 2 Næste

Der er 24 svar til dette spørgsmål. Der vises 20 svar per side. Spørgsmålet kan besvares på den sidste side. Klik her for at gå til den sidste side.