Kemi

Den molare konduktivitet ved uendelig fortynding

10. december 2005 af KickAzz (Slettet)
Hej,

Jeg har lidt problemer med nedenstående opgave:

"Beregn 'lambda^0'(HgCl2) på grundlag af tabelværdierne"

'lambda^0' = den molare konduktivitet v. uendelig fortynding.

Tabelværdier ( alle i enheden ('lambda^0')/(S*cm^2*mol^-1) ):

NaCl: 126
NaNO3: 121
Hg(NO3)2: 269

Mit spørgsmål er så hvorledes jeg f.eks. kan bestemme 'lambda^0' (Cl-). Jeg kan i Kemi 2000 A-Niveau 1 se, at den skal være 76, men hvordan finder jeg frem til det ud fra ovenstående oplysninger?

Mvh
Peter

Brugbart svar (0)

Svar #1
10. december 2005 af frodo (Slettet)

lambda-0 betegnes i det følgende med L0:

L0(NaCl)=L0(Na+)+L0(Cl-)
L0(NaNO3)=L0(Na+)+L0(NO3-)
L0(Hg(NO3)2)=L0(Hg2+)+2*L0(Cl-)

se om du kan finde L0(HgCl2)=L0(Hg2+)+2L0(Cl-) ud fra disse oplysninger ved at lægge sammen og trække fra.

Svar #2
11. december 2005 af KickAzz (Slettet)

Ok, jeg får LO(HgCl2) = 279 S*cm^2*mol^-1

Jeg har lige endnu et spørgsmål til en delopgave:

"Beregn [Hg2+], [Cl-] og [HgCl2] i opløsning II".

Det er nok nødvendigt for dig at se de forrige opg:
***************************************
Der fremstilles en kviksølv(II)chlorid-opløsning ved at opløse 2,72 g HgCl2 i vand i en 100 mL må-lekolbe og fylde op med vand til stregen. Temperaturen er 25 ºC.

"Beregn den formelle koncentration af HgCl2 i opløsningen"

n(HgCl2) = m/M = (2,72g)/((200,6 + 2*35,45)g/mol) = 0,0100.. mol

Herefter kan den formelle konc. beregnes:

c = n/V = 0,0100.. mol / 0,100L = 0,100.. M



'Ved hjælp af en ledningsevnemåler måles opløsningens konduktivitet til 124 * 10^(-6) S*cm^(-1).'

"Beregn opløsningens molare konduktivitet"

lambda = (konduktivitet)/(formel koncentration) = (124 * 10^(-6) S*cm^(-1))/(0,100..M)= (124 * 10^(-6) S*cm^(-1))/(1,00.. * 10^(-4)mol/cm^(3)) = 1,24 S * cm^(2)/mol


Efter denne opg. kommer opgaven hvor jeg skulle beregne 'lambda^0'(HgCl2) på grundlag af tabelværdierne.

Hvorefter opg. som jeg har problemer med kommer:

"Beregn [Hg2+], [Cl-] og [HgCl2] i opløsning II".

Om opløsning II oplyses der følgende:
c = 0,0100 * c(HgCl2) = 0,0100 * 0,100.. M = 0,00100.. M
konduktivitet = 16 * 10^-6 S*cm^(-1)

Jeg er egentlig i tvivl om hvor jeg skal starte.

Håber du kan hjælpe.

Mvh
Peter

P.s Hvis du ikke lige kan gennemskue opgaveformuleringerne, kan jeg scanne dem ind fra bogen.

Svar #3
12. december 2005 af KickAzz (Slettet)

Op

Brugbart svar (0)

Svar #4
12. december 2005 af frodo (Slettet)

er ikke helt med på, hvorfor den molare konduktivitet afviger så meget fra den ekstrapolerede værdi. HgCl2 er tilstrækkelig opløseligt, til at det hele kan opløses i dette tilfælde.

Jeg vil gerne lige se konteksten. Hvis det er i myginds bøger, eller i "Opgaver kemi" kan du bare skrive opgavenummeret, da jeg har dem alle lige for tiden.

Brugbart svar (0)

Svar #5
12. december 2005 af frodo (Slettet)

Jeg har nu funder opgaven i "opgaver kemi".

ud fra den målte konduktivitet (Og L0(som i øvrigt er en selvopfunden betegnelse, der IKKE har gyldighed i andet end denne tråd)), kan du beregne den mængde HgCl2, der er gået i opløsning, thi det kun er de ladede ioner der bidrager til konduktiviteten.
forskellen imellem den beregnede koncentration og den formelle, må da være HgCl2 i opløsningen.

Brugbart svar (0)

Svar #6
12. december 2005 af frodo (Slettet)

og jeg har forresten fået løst mit problem i #4. HgCl2 er i høj grad kovalent, hvorfor det langt fra dissocieres fuldstændigt i vandig opløsning, men blot opløses.

Svar #7
13. december 2005 af KickAzz (Slettet)

Hej igen,

Vil det sige, at den aktuelle koncentration af HgCl2 i opløsning II er som følger:

Beregnet konc. af HgCl2 = (K)/('lambda^0(HgCl2)) = (124 * 10^-6 S * cm^-1)/(279 S*cm^2*mol^-1) = 4,44.. * 10^-7 mol/cm^3 = 4,44.. * 10^-4 M

Herefter beregnes [HgCl2] som forskellen mellem den formelle konc. af HgCl2 og den beregnede konc. i opl. II:

0,01 * c(HgCl2) - 4,44.. * 10^-4 M = 0,01 * 0,1 M - 4,44.. * 10^-4 M = 5,57.. * 10^-4 M

Er dette korrekt?

Vil det i såfald sige, at
[Hg2+] = 1 * 5,57.. * 10^-4 M
og
[Cl-] = 2 * 5,57.. * 10^-4 M = 0,00111.. M

Mvh
Peter

Svar #8
13. december 2005 af KickAzz (Slettet)

Op

Brugbart svar (0)

Svar #9
13. december 2005 af frodo (Slettet)

du kan ud fra den målte konduktivitet beregne den "koncentration" af HgCl2, der er dissocieret. dvs at de 4,44*10^-4 M (Drop prikkerne! De hører ingen steder til.) er mængden af dissocieret HgCl2. altså:

[Hg2+]=4,44*10^(-4)M
[Cl-]=2*4,44*10^(-4)M=

differensen imellem det der er opløst (dvs den formelle koncentration) og den dissocierede mængde, må være udissocieret HgCl2, dvs:

[HgCl2)=c(HgCl2)-[Hg2+]=5,57*10^(-4)M

Svar #10
14. december 2005 af KickAzz (Slettet)

Jeg har lige endnu et spørgsmål. Jeg snakkede med nogle af mine klassekammerater om opgaven, og vi fandt frem til, at man (muligvis) kan regne opgaven på følgende måde:

Først bestemmes opløsningens molare konduktivitet:
molare konduk. = K/c = (19*10^-6 S*cm^-1)/(0,01 * 0,100M) = (19*10^-6 S*cm^-1)/(0,000001mol/cm^3) = 19 S*cm^2*mol^-1

Herefter bestemmes protolysegraden:
a = (lambda)/(lambda0) = (19 S*cm^2*mol^-1) / (279 S*cm^2*mol^-1) = 0,0681

Herefter kan de aktuelle konc. bestemmes:
[HgCl2] = 0,001M *(1-a) = 0,001M*(1-0,0681)=9,32*10^-4 M

[Hg^2+] = 0,001M * a = 6,81 * 10^-5 M
[Cl-] = 0,001M * 2a = 1,36 * 10^-4 M

***************************************

Årsagen til afvigelserne i forhold til de resultater du og jeg tidligere er kommet frem til, må vel være, at vi kom til at bruge den forkerte konduktivitet (124 * 10^-6 S * cm^-1) hvorimod konduktiviteten i opløsning II er på 19 * 10^-6 S * cm^-1.

Konduktiviteten på 124 * 10^-6 S * cm^-1 gjaldt jo kun ved en formel koncentration på 0,100 M.

Kan du følge mig?

Mvh
Peter

Skriv et svar til: Den molare konduktivitet ved uendelig fortynding

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.