Fysik
C = C(1)+C(2) => Q = Q(1)+Q(2)
11. december 2005 af
Molle (Slettet)
Hej med jer
For et system bestående af to delsystemer gælder det, at den samlede varmekapacitet er summen af de to delsystemers.
Hvis man forestiller sig, at systemets temperatur stiger vil den samlede varmetilførsel vel også være summen af varmetilførslen til de to delsystemer, hvorfor
C = C(1)+C(2) => Q = Q(1)+Q(2)
Men hvordan kan jeg rent matematisk forsvare dette, hvis det overhovedet passer?!
For et system bestående af to delsystemer gælder det, at den samlede varmekapacitet er summen af de to delsystemers.
Hvis man forestiller sig, at systemets temperatur stiger vil den samlede varmetilførsel vel også være summen af varmetilførslen til de to delsystemer, hvorfor
C = C(1)+C(2) => Q = Q(1)+Q(2)
Men hvordan kan jeg rent matematisk forsvare dette, hvis det overhovedet passer?!
Svar #1
11. december 2005 af Vegeta (Slettet)
Hint:
dT = dT_1 = dT_2
og definitionen på varmekapacitet er
C = dQ/dT
dT = dT_1 = dT_2
og definitionen på varmekapacitet er
C = dQ/dT
Svar #2
11. december 2005 af Molle (Slettet)
Tak, for satan..
Satte mig ned med et stykke papir og prøvede mig lidt frem.
Kom frem til følgende:
C = C_1 + C_2
dT = dT_1 = dT_2
C_1 = Q_1/dT_1 = Q_1/dT
C_2 = Q_2/dT_2 = Q_2/dT
C = Q_1/dT+Q_2/dT = (Q_1+Q_2)/dt <=>
Q_1 + Q_2 = C*dT = Q
Det ser da meget rigtigt ud ikke?
Satte mig ned med et stykke papir og prøvede mig lidt frem.
Kom frem til følgende:
C = C_1 + C_2
dT = dT_1 = dT_2
C_1 = Q_1/dT_1 = Q_1/dT
C_2 = Q_2/dT_2 = Q_2/dT
C = Q_1/dT+Q_2/dT = (Q_1+Q_2)/dt <=>
Q_1 + Q_2 = C*dT = Q
Det ser da meget rigtigt ud ikke?
Skriv et svar til: C = C(1)+C(2) => Q = Q(1)+Q(2)
Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk?
Klik her for at oprette en bruger.
