Kemi

HASTER KEMI

14. december 2005 af Stine pigen (Slettet)
Heii..
Der er dette spørgesmål som jeg tvivler lidt på.
Vurder hvor mange dobbeltbindinger fedtsyredelen indeholder. Det antages at fedtstoffets molarmasse er omkring 600g/mol

Hvad skal jeg have fat på her for at svare på dette spørgesmål.. ??

På forhånd tak

Brugbart svar (0)

Svar #1
14. december 2005 af frodo (Slettet)

har du andre oplysninger?

Man kunne godt begynde at regne på et triglycerid, der _har_ molarmassen 600 g/mol, men når man kun siger, at den er omkring 600g/mol, hvad indebærer det så? Da et H-atom vejer ca. 1 amu og der fragår 2 H'er pr. dobbeltbinding, er det altså af betydning, om det er 600 eller 602 fx.

Brugbart svar (0)

Svar #2
14. december 2005 af saramusser (Slettet)

Har du ikke forsæbnings eller iodtallet, kan ikke lige huske hvilken man skal bruge her..

Brugbart svar (0)

Svar #3
14. december 2005 af frodo (Slettet)

iodtallet, ville være en rigtig god indikator

Svar #4
14. december 2005 af Stine pigen (Slettet)

jow frodo jeg er med hvad du siger..

jeg fik min iodtal til 53,79g iod pr 100g fedt


Brugbart svar (0)

Svar #5
14. december 2005 af frodo (Slettet)

fint. lad os så antage, at molarmassen er 600g/mol. Da kan vi finde stofmængden af fedtstoffet, og ligeledes stofmængden af den adderede mængde diiod.

da der medgår netop ét diiod-molekyle pr dobbeltbinding, må antallet af dobbeltbindinger pr molekyle triglycerid altså kunne findes ved forholdet imellem n(I2) og n(triglycerid)

hvis du da vil finde antallet af dobbeltbindinger i fedtsyrerne, må du dale resultatet med 3, da der er 3 fedtsyrer pr. molekyle triglyverid

Svar #6
14. december 2005 af Stine pigen (Slettet)

hvordan skal jeg finde stofmængden til fedtet? det må vel være det jeg har vejet til forsøget?? 0,579g??

Det er første gang vi har noget om iodtal osv, derfor fatter jeg det ikke så nemt..

Skal jeg dividerer stofmængderne så man får forholdet imellem? og derfra gå videre??

Brugbart svar (0)

Svar #7
14. december 2005 af frodo (Slettet)

til 100g fedtstof medgår (iflg dit iodtal) 53,79g diiod til addition til dobbeltbindinger.

n(fedt)=100g/600g/mol=0,17mol
n(I2)=53,79g/253,8g/mol=0,21mol

antallet af dobbeltbindinger pr. molekyle, bliver da:
N(db)=0,21/0,17=1,2 ~1

Svar #8
14. december 2005 af Stine pigen (Slettet)

ok, på den måde, tusind tak FRODO :)

Skriv et svar til: HASTER KEMI

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.