Kemi
Methylxanthiners opbygning
Jeg har selv skrevet, at de tre stoffer er methylxanthiner, i det at der er et x antal methyl-grupper, som erstatter hydrogen bindingerne til nitrogen i xanthine ringen.
Endvidere har jeg skrevet, at stofferne er purine alkaloider, hvilket er årsagen til stoffernes basisk egenskaber. (forklare selvfølgelig lige, hvad en purine og en alkaloid er)
Svar #1
15. december 2005 af Micc_86 (Slettet)
Svar #2
15. december 2005 af KemiKasper (Slettet)
Amider (-C(=O)-N<) er ikke generelt basiske pga. resonansformen:
-C-(O[-])=N[+]<
Her er de formelle ladninger markeret med [ ].
I fx koffein (http://www.cs.virginia.edu/~an4m/T-shirt/caffeine-molecule.gif) er der desuden en amin-gruppen (-N<) og en imin-gruppe (=N-) der begge kan tænkes at være basiske. Du siger at basestyrken bliver reduceret pga. at nitrogens lonepair indgår i et aromatisk pi-system. Det er rigtigt at dette vil kunne ske i nogen grad, men der er ikke noget pi-system ved amino-gruppen, ergo er ringen ikke aromatisk. Ved imingruppen kan man nok godt forestille sig at lonepairet bliver spredt lidt ud og basestyrken af imin-gruppen derfor bliver nedsat.
Måske har frodo en kommentar også..?
Svar #3
15. december 2005 af Micc_86 (Slettet)
Jeg kan egentlig godt se, hvad du mener med at ringen ikke er aromatisk. Jeg læste bare i en rapport fra RUC, da der var tale om en aromatisk struktu, og derefter har jeg ikke tænkt mere over det. Men eftersom der kan opstå resonans ved begge ved begge amider, kan man da ikke forstille dig at denne situation vil opstå og dermed danne det aromatiske pi-system:
http://autografjagten.users.whitehat.dk/xanthines-resonans.GIF
Bare en tanke, ved ikke om den holder O:
Svar #4
15. december 2005 af Micc_86 (Slettet)
Svar #5
15. december 2005 af KemiKasper (Slettet)
Har du ikke en vejleder du kan spørge om sådan nogle ting? Det er nemlig lige lidt for avanceret til at jeg kan redegøre ordentligt for det.
Svar #6
15. december 2005 af Micc_86 (Slettet)
Men altså - man kan godt skrive, at udfra amidernes resonansform da kan der opstå et aromatisk struktur, der medvirker til at delokalisere de ledige elektronpar.
Vil selvfølgelig forklare det bedre i mon opgave end ovenfor (:
Svar #7
15. december 2005 af frodo (Slettet)
Dette nitrogenatom er altså ikke basisk, da det ville kræve at det aromatiske system ødelægges, da det netop er lonepairet, der reagerer basisk.
det andet N-atom i denne ring, som sidder i imingruppen, er basisk, da lonepairet denne gang ikke indgår i det aromatiske system.
At det så ikke er nær så basisk som alkylaminer, er jo så fordi det aromatiske system i nogen grad også bruger lonepairet.
Svar #8
15. december 2005 af frodo (Slettet)
Du har vel hørt begrebet "aromatisk stabilitet"
Svar #9
15. december 2005 af Micc_86 (Slettet)
Men jeg prøver lige at kigge på det igen, og hvis der er andet, så skriver jeg lige (:
Svar #10
15. december 2005 af frodo (Slettet)
Svar #11
15. december 2005 af Micc_86 (Slettet)
Svar #12
15. december 2005 af frodo (Slettet)
Dog vil jeg have en formodning om, at H-atomerne vil fraspaltes N, og binde sig til O. Er det ikke også en generel egenskab ved xanthin (altså at den er i ligevægt med hhv. keton- og phenol-formen)
Svar #13
15. december 2005 af frodo (Slettet)
Svar #14
15. december 2005 af Micc_86 (Slettet)
Svar #15
15. december 2005 af frodo (Slettet)
det vi nu har gjort er faktisk at redegøre for den mekanisme der ligger til grund for denne omlejring.
Svar #16
15. december 2005 af frodo (Slettet)
Svar #17
15. december 2005 af Micc_86 (Slettet)
Men jo - du må gerne læse min opgave på et tidspunkt. Jeg kan lige fortælle, at titlen er METHYLXANTHINER og at den eksperimentielle del bestod i en (mislykket) ekstraktion af theobromine fra chokolade og (derfor også) en ekstraktion af coffein fra te. (:
Svar #18
15. december 2005 af frodo (Slettet)
Det vigtigste er den rene kemi. Det andet her er selvfølgelig også kemi, men hvis du vil skrive om optagelsen i kroppen og påvirkning, bliver det jo meget biologisk præget også.
Man skal være meget obs på, at det er KEMI man skriver opgave i.
Svar #19
15. december 2005 af Micc_86 (Slettet)
Svar #20
15. december 2005 af frodo (Slettet)
man kan godt redegøre for metabolismen af stofferne på en kemisk maner. Men påvirkningen, synes jeg skal være ultrakort, da det kræver mere biologisk viden end kemisk.
