Matematik

Eksponentielle funktioner - HJÆLP!

10. november 2003 af SP anonym (Slettet)
Hej!
Nu har jeg kæmpet med det her noget tid, men jeg gør et eller andet forkert. Håber at det er nogen, der vil hjælpe. Jeg skal bruge regneforskriften.

f(x)=b*a^x
Jeg ved at a=0,76
Og vil nu finde b ved hjælp af punkterne (52.5,1.5):
1.5=b*0.76^52.5
=
b=1.5:(0.76^52.5)
=
b=2712549,451
Det er jo helt forkert! Men hvordan gør jeg det så?

Brugbart svar (0)

Svar #1
10. november 2003 af Niels (Slettet)

Hvorfor er det forkert.
Hvis du ved at a=0.76 og du får b=2712549,451
kan du jo tjekke ved at sætte punktet ind som du får.
Hvis punktet passer skal du altså få en y-værdi på 1.5 ved et x=52,5

Vi siger så 2712549,451 * 0,76^(52,5) = 1,5
altså passer det godt nok

Svar #2
10. november 2003 af SP anonym (Slettet)

Ja, det har du ret i, jeg syntes bare, at det var alt for stort et tal!
Håber at du har tid til endnu et spørgsmål!
Hvordan løser jeg denne her:
17,49*0,83^x=1,14*1,15^x

Skal jeg bruge log?

Brugbart svar (0)

Svar #3
10. november 2003 af Dominik Hasek (Slettet)

Nemlig!

Svar #4
10. november 2003 af SP anonym (Slettet)

Så er jeg da på rette vej:)

Hvordan?

Brugbart svar (0)

Svar #5
10. november 2003 af Dominik Hasek (Slettet)

Prøv selv at komme med at bud først, så skal jeg nok hjælpe dig.

Svar #6
11. november 2003 af SP anonym (Slettet)

Ok. Jeg har tegnet de to grafer ind, og derpå er x=8,4 (cirka). Og uanset hvordan jeg regner den, så får jeg i hvert fald ikke det!
Her er en af måderne:
17,49*0,83^x=1,14*1,14^x
=
17,49*log(0,83^x)=1,14*log(1,15^x)
=
17,49*x*log(0,83)=1,14*x*log(1,15)

Og herfra har jeg prøvet på flere forskellige måder, så hvis du kan give mig et hint, ville det være rart:)
Tak

Skriv et svar til: Eksponentielle funktioner - HJÆLP!

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.