Kemi

M??

06. januar 2006 af hydrogen (Slettet)
Når der fx står 0,5 M HCl eller 1,0 M NaOH, hvad menes der så`???

Brugbart svar (0)

Svar #1
06. januar 2006 af Larsendrengen (Slettet)

Det står for molaritet, som angiver hvor mange mol NaOH pr. liter man har i sin opløsning.

Derfor indeholder 1 M saltsyre og 1 M NaOH lige mange ioner eller molekyler hvis det var en ikke-ionisk forbindelse, mens en 10% saltsyre og 10% NaOH ikke indeholder samme antal ioner.

For ikke at forvirre, findes der også noget som hedder molalitet som er mol pr. kg. opløsningsmiddel.

Fordelen ved denne angivelse er at den ikke er afhængig af temperaturen, da massen jo er det samme om det er 20 C eller 50 C. Mens volumen af væsker ændrer sig med temp, og derfor også molariteten.

Håber det gav svar nok.

Svar #2
06. januar 2006 af hydrogen (Slettet)

1) Hvis vi nu har to forskellige væsker,, A og B, og A har en molekylmasse på 500 u, mens B har en på 10 u, vil der så ikke være langt færre molekyler pr. liter for A's vedkommende?


2) Hvis der nu står 0,5 M NaOH hvordan kan jeg så vide om det er 100% rent NaOH eller om det er fortyndet med vand (og hvordan ved jeg overhovedet at det er fortyndet med vand???)? Jeg ved jo ikke hvor meget 1 mol NaOH vejer??


Det er lidt svært at forklare, men forstår du hvad jeg mener?


Brugbart svar (0)

Svar #3
06. januar 2006 af frodo (Slettet)

1) hvis to opløsninger har en koncentration på xM, betyder det at der i én liter af opløsningen er x mol (og dermed x*N_A formelenheder) af stoffet. Om den enes molekylmasse er 50 gange større end den andens, er uden betydning.

2)100%rent NaOH er et fast stof, så hvis det er i vandig opløsning er det fortyndet. Men oplysningen om, om det er 100%rent, er som sådan uden betydning.
Hvis du vil, kan du jo udregne massen af 1 mol NaOH ved formlen m=n*M, hvor m=massen, n=stofmængden, og M i dette tilfælde er et symbol for den molare masse

bemærk i øvrigt forskellen på M som symbol, og M som enhed.

Var det svar nok

Svar #4
06. januar 2006 af hydrogen (Slettet)

Okay, det siver langsomt ind nu. Jeg var der ikke den dag hvor læreren forklarede det, så jeg prøver lige selv at læse det.

Kan du ikke lige forklare hved du mener i næstsidste sætning? Altså det med M-

Brugbart svar (2)

Svar #5
06. januar 2006 af Larsendrengen (Slettet)

1) Nej, for molariteten angiver jo netop mol pr. liter. Mol er jo antallet af molekyler/ioner.

C = n/V hvor C er koncentrationen i mol/liter, n = antal mol og V er volumen.

n= m/M , hvor m er den afvejede mængde i gram, og M er molvægten (i gram/mol)

tilsammen: C = m/(M*V)



Så 1M NaOH indeholder 1 mol NaOH opløst i vand indtil volumen er 1 liter.

2) Når det er en 0,5 M NaOH, ja så er der opløst 20 gram NaOH (0,5 mol) og fortyndet op til 1 liter.

Molvægten af NaOH kan man regne ud:

Na = 23
O = 16
H = 1

tilsammen 40 gram/mol

Naturligvis kan man jo ikke umiddelbart antage at det er vand det er opløst i, men det skal så specificeres yderligere. Men opløsningsmiddelt er principielt underordnet.

1M NaOH i vand indeholder lige mange Na-ioner som 1M NaOH i methanol.

Svar #6
06. januar 2006 af hydrogen (Slettet)

#5 Jep, det fandt jeg ud af.
Tak for begge jeres forklaringer, jeg forstår det vist nu.

Brugbart svar (0)

Svar #7
06. januar 2006 af evill (Slettet)

hvad betyder mol?

Brugbart svar (0)

Svar #8
07. januar 2006 af Larsendrengen (Slettet)

mol betyder 6,02*10^23 stk af et eller andet, og i kemi er det så molekyler, elektroner osv.

Skriv et svar til: M??

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.