Fysik
Termodynamik - Carnot proces
08. januar 2006 af
Renet (Slettet)
Hej
Hvordan kan det være at ved en Carnot proces, i den "første" adiabate(isentrope) fase, hvor en "beholder" er totalt isoleret fra omgivelserne, (så der ikke udveksles varme dertil, Q=0) at temperaturen på gassen i beholderen alligevel kan falde !?
Volumet stiger godt nok, ligesom trykket falder, men er der nogen der kan forklare mig hvorfor ?
Hvad skyldes denne temperaturændring ?
Tilsvarende den anden vej, når man ved den "anden" adiabate fase får temperaturen til at stige, ligeledes stiger trykket men volumet falder ?
René
Hvordan kan det være at ved en Carnot proces, i den "første" adiabate(isentrope) fase, hvor en "beholder" er totalt isoleret fra omgivelserne, (så der ikke udveksles varme dertil, Q=0) at temperaturen på gassen i beholderen alligevel kan falde !?
Volumet stiger godt nok, ligesom trykket falder, men er der nogen der kan forklare mig hvorfor ?
Hvad skyldes denne temperaturændring ?
Tilsvarende den anden vej, når man ved den "anden" adiabate fase får temperaturen til at stige, ligeledes stiger trykket men volumet falder ?
René
Svar #1
09. januar 2006 af fixer (Slettet)
Definitionsmæssiget afhænger den indre energi, U, af en ideal gas udelukkende af temperaturen.
Termodynamikkens første hovedsætningen siger, at ændringen, dU, i gassens indre energi er differencen mellem varmen, Q, der tilføres systemet, og arbejdet, W, som udføres _af_ systemet
dU = Q-W
For en adiabatiske proces gælder at Q=0, idet der ikke udveksles varme mellem systemet og omgivelserne. Heraf
dU = -W (*)
Under den adiabtiske ekspansion i Carnot-processen udfører systemet et arbejde (W>0). Af (*) følger så at dU 0 hvilket modsvarer en temperaturstigning.
Termodynamikkens første hovedsætningen siger, at ændringen, dU, i gassens indre energi er differencen mellem varmen, Q, der tilføres systemet, og arbejdet, W, som udføres _af_ systemet
dU = Q-W
For en adiabatiske proces gælder at Q=0, idet der ikke udveksles varme mellem systemet og omgivelserne. Heraf
dU = -W (*)
Under den adiabtiske ekspansion i Carnot-processen udfører systemet et arbejde (W>0). Af (*) følger så at dU 0 hvilket modsvarer en temperaturstigning.
Svar #2
09. januar 2006 af Renet (Slettet)
Det er jeg med på, men hvad er det der gør der fortsat sker en ekspansion/kompression selvom beholderen/gassen er isoleret fra omgivelserne ?
Jeg kan ikke lige se hvorfor kompressionen/ekspansionen fortsætter efter det er fjernet fra kulde/varme tilførslerne. :(
Jeg kan ikke lige se hvorfor kompressionen/ekspansionen fortsætter efter det er fjernet fra kulde/varme tilførslerne. :(
Svar #3
09. januar 2006 af fixer (Slettet)
Fordi der i de reversible adiabater udføres et arbejde af respektive på systemet.
Arbejdet, der udføres af systemet, er dW = pdV. Under adiabaterne må p og V derfor nødvendigvis ændre sig, jvf adiabatligningen.
Arbejdet, der udføres af systemet, er dW = pdV. Under adiabaterne må p og V derfor nødvendigvis ændre sig, jvf adiabatligningen.
Skriv et svar til: Termodynamik - Carnot proces
Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk?
Klik her for at oprette en bruger.
