Matematik

løsning af en ligning

06. februar 2006 af Lene2005 (Slettet)
hej,

hvordan løser man denne ligning:

x+3/x-7= 5- 102/2x

på forhånd tak,

Lene

Brugbart svar (0)

Svar #1
06. februar 2006 af Duffy

Hvilken ligning mener du?

Kunne du prøve at holde nogle parenteser om hhv tæller og nævner?



Duffy

Brugbart svar (0)

Svar #2
06. februar 2006 af Carsten_L (Slettet)

x+(3/x)-7 = 5 - 102/2x

x^2 + (3/x)*x - 7x = 5x - 51

x^2 - 7x - 5x + 3 + 51 = 0

x^2 - 12x + 54 = 0, hvor d<0, og L = Ø

Brugbart svar (0)

Svar #3
06. februar 2006 af Carsten_L (Slettet)

Såfremt der er tale om x+(3/x)-7= 5- (102/(2x)), vil jeg mene at #2 er korrekt

Svar #4
06. februar 2006 af Lene2005 (Slettet)

(x+3)/(x-7)/5-(102/2x)



Svar #5
06. februar 2006 af Lene2005 (Slettet)

Undskyld der skulle være en lighedstegn imellem:


det rigtige er

(x+3)/(x-7)= 5-(102/2x)


er der nogen der kan hjælpe ?


Brugbart svar (0)

Svar #6
06. februar 2006 af beruic (Slettet)

(x+3)/(x-7)= 5-(102/2x)

x/x+3/x-x/7-3/7 = 5-(102/2x)
1+3/x-(x+3)/7 = 5-(102/2x)
3/x-(x+3)/7 = 4-(102/2x)
6x/x-(2x²+6x)/7 = 8x-102
42-(2x²+6x) = 56x-714
42-2x²-6x = 56x-714

-2x²-62x+756 = 0


Svar #7
06. februar 2006 af Lene2005 (Slettet)

Du har skrevet ligningen forkert #6 - beruic

Svar #8
06. februar 2006 af Lene2005 (Slettet)

Hjælp?

Brugbart svar (0)

Svar #9
06. februar 2006 af Dominik Hasek (Slettet)

#8:
Der gælder, at

(x+3)/(x-7) = 5-(102/2x) =>
(x+3)/(x-7) = 5-51x =>
x+3 = (5-51x)(x-7) =>
x+3 = -51x²+362x-35 =>
-51x²+361x-38 = 0

Dette er en almindelig ligning af anden grad.

Brugbart svar (0)

Svar #10
06. februar 2006 af beruic (Slettet)

Jeg har da skrevet den rigtigt.Skulle den ikke reduceres?

Brugbart svar (0)

Svar #11
06. februar 2006 af beruic (Slettet)

Aaaah... I see my mistake...

Brugbart svar (0)

Svar #12
06. februar 2006 af Carsten_L (Slettet)

Hvis ligningen er (x+3)/(x-7) = 5 - 102/(2x), så får jeg løsningne til at være 4x^2-89x+357, hvilket en passende graf også bekræfter.

(x+3)/(x-7) = 5 - 102/(2x)
(x+3)/(x-7) = 5 - 51/x
(x^2+3x)/(x-7) = 5x - 51
x^2+3x = (5x - 51)(x-7)
x^2+3x = 5x^2-35x-51x+357
...

4x^2-89x+357 = 0

Brugbart svar (0)

Svar #13
06. februar 2006 af Carsten_L (Slettet)

Ligningen kan stadigvæk opfattes på to måder: er der tale om 102/(2x) eller (102/2)x? Jeg hælder mest til det første, men afviser ikke det sidste

Svar #14
06. februar 2006 af Lene2005 (Slettet)

det er (102/2x)

Brugbart svar (0)

Svar #15
07. februar 2006 af beruic (Slettet)

Den første er også den nemmeste.

Bare rolig Lene, der menes at den opfattes som (102/(2x)) eller ((102/2)x).

Brugbart svar (0)

Svar #16
07. februar 2006 af Duffy

Løsningerne er

x = 21/4 v x = 17



Duffy

Skriv et svar til: løsning af en ligning

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.