Matematik

Komplekse tal: modulus og argument

08. februar 2006 af Maj84 (Slettet)
Jeg er godt i gang med at skrive min SSO, og er stødt ind i lidt af et problem - den skal afleveres om 36 timer, og jeg har vældig travlt!
Mit spørgsmål drejer sig om argument for komplekse tal. Jeg kan simpelthen ikke finde frem til de to løsninger, der skal være - jeg kan kun finde den ene. Hvordan finder jeg den anden uden brug af computerprogrammer?
Håber, I forstår mit spørgsmål og kan hjælpe - hurtigst muligt!!

Mvh
Maj

Brugbart svar (0)

Svar #1
08. februar 2006 af Duffy

Komplekse løsninger i par er næsten altid konjugerede, dvs

hvis a + ib er løsning, så er også

a - ib løsning.



Duffy

Svar #2
08. februar 2006 af Maj84 (Slettet)

Ja, det har jeg fundet ud af, men tror ikke, det hjælper mig her... jeg skal beregne cos(v) = -3:5 og sin(v) = 4:5. Der er to løsninger til hver, men jeg kan kun finde en...
Er det bare mig, der dum, eller??

Brugbart svar (0)

Svar #3
08. februar 2006 af Duffy

cos(v) = -3.5

har løsningerne

v = pi - 1.9248i

v = pi + 1.9248i



sin(v) = 4.5

har løsningerne

v = pi/2 - 2.1846i

v = pi/2 + 2.1846i

altså netop de konjugerede. Hvad er problemet?



Duffy

Brugbart svar (0)

Svar #4
09. februar 2006 af sigmund (Slettet)

Komplekse løsninger kommer ALTID i par af to konjugerede. Dvs. at hvis a+ib er løsning, er a-ib også løsning, som påpeget i #1.

Svar #5
09. februar 2006 af Maj84 (Slettet)

Problemet er, HVORDAN jeg kommer frem til de løsninger... altså helt konkret, hvad skal jeg trykke ind på min lommeregner?
I min kilde står der, at løsningen på cos(v)= -3: 5 er
v=2,214 eller v=-2,214
og at løsningen på sin(v)= 4:5 er
v=0,927 eller v=-2,214

Og det er nok bare mig, der er lidt langsom, men jeg kan altså ikke se, hvordan de er kommet frem til de løsninger...

Brugbart svar (0)

Svar #6
09. februar 2006 af Duffy

Inden vi kan gå videre er det nødvendigt at du fortælle hvad man skal forstå ved

-3: 5 i udtrykket cos(v)= -3: 5

Jeg havde antaget at det var

cos(v)= -3,5

men du har end ikke kommenteret dette forhold.

Er det måske en divisions-streg du mener ( ':' = '/') ???

[sådan så vi har på cos(v)= -3/5] ?????!!



Duffy

Svar #7
09. februar 2006 af Maj84 (Slettet)

Ja, det er en divisionsstreg... i begge tilfælde... så der står:
cos(v)= -3/ 5
og sin(v)= 4 / 5

Unskyld, at det ikke var klart - det tænkte jeg ikke på...

Maj

Brugbart svar (0)

Svar #8
09. februar 2006 af Duffy

#7: I så fald er det en MÆRKELIG OPGAVE at få stukket ud af din lærer når det nu drejer sig om komplekse tal.!!!!!!!!!!

For der er ingen komplex løsning til disse to opgaver!!!!!!
[imaginærdelen er 0].

DU SKAL HER IKKE DEMONSTRERE NOGET OMKR. KOMPLEXE TAL!!!!!!! MÆRKELIGT!!

Jeg regner altid i radianer når jeg ser trigonometriske funktioner [med mindre der helt specifikt bedes om at regne i grader]

ANTALLET AF LØSNINGER ER AFHÆNGIGT AF VALG AF GRUNDMÆNGDE G !!!!!!!

Antager vi at vi har grundmængden

v E [0 ; 2pi]

har vi løsninger som følger

cos(v)= -3/5

v = arccos(-3/5) = 2.214297436

eller

v = 2*Pi-arccos(-3/5) = 4.068887872



sin(v)= 4 / 5

v = arcsin(4/5) ...


(men måske har du G = [-Pi ; Pi]) ?



Duffy

Svar #9
09. februar 2006 af Maj84 (Slettet)

Ja, jeg har grundmængden [-Pi ; Pi]).

Opgaven går ud på, at jeg skal beskrive, hvordan der regnes fra
a x bi formen til modulus-argument formlen...

Det komplekse tal er givet ved z=-3+4i, og jeg har så fundet fram til, at modulus er 5. Derfor kommer beregningerne for argument til at se sådan ud:
cosv=-3/5 og sinv=4/5

Undskyld, jeg skulle nok have skrevet hele opgaven fra starten af... tak, fordi du gider bruger tid på at hjælpe!
Jeg vil så gerne forstå det...

Maj


Brugbart svar (0)

Svar #10
09. februar 2006 af sigmund (Slettet)

Vi har de to ligninger

cosv=-3/5 og sinv=4/5.

Den vinkel, der opfylder begge disse ligninger, er v=Arccos(-3/5) (regn efter!).

Dvs. at tallet z=-3+4i har hovedargument v=Arccos(-3/5) og modulus r = sqrt[(-3)^2+4^2] = sqrt[9+16] = sqrt[25] = 5.

Brugbart svar (0)

Svar #11
09. februar 2006 af thomas-p1 (Slettet)

dumt spørgsmål:P

Hvad er SSO

Brugbart svar (0)

Svar #12
09. februar 2006 af Dominik Hasek (Slettet)

#11:
Større skriftlig opgave.

Brugbart svar (0)

Svar #13
09. februar 2006 af sigmund (Slettet)

SSO er forkortelse for Større Skriftlig Opgave.

Brugbart svar (0)

Svar #14
09. februar 2006 af thomas-p1 (Slettet)

ah, tak:D

Svar #15
09. februar 2006 af Maj84 (Slettet)

Sigmund, har du læst mine andre indlæg? Jeg ved godt, hvad svarene er... Mit spørgsmål er, HVORDAN man kommer frem til svarene.
Jeg skal kun bruge den opgave som inspiration for et selvkonstrueret eksempel, så derfor er jeg nødt til at vide, præcis hvordan man finder frem til løsningen.
Troede bare, at der måske var nogen her, der kunne hjælpe...

Brugbart svar (0)

Svar #16
09. februar 2006 af sigmund (Slettet)

Jeg har ikke læst dine andre indlæg.

Du vil altså vide, hvordan du kommer fra skrivemåden z = a+ib til skrivemåden z = r*e^(iv)?

Svar #17
09. februar 2006 af Maj84 (Slettet)


Opgaven går ud på, at jeg skal beskrive, hvordan der regnes fra
a x bi formen til modulus-argument formlen... (og tilbage igen!).

Det komplekse tal er givet ved z=-3+4i, og jeg har så fundet frem til, at modulus er 5. Derfor kommer beregningerne for argument til at se sådan ud:
cosv=-3/5 og sinv=4/5

Problemet er, HVORDAN jeg kommer frem til de løsninger... altså helt konkret, hvad skal jeg trykke ind på min lommeregner?
I min kilde står der, at løsningen på cos(v)=-3/5 er
v=2,214 eller v=-2,214
og at løsningen på sin(v)=4/5 er
v=0,927 eller v=-2,214

Og det er nok bare mig, der er lidt langsom, men jeg kan altså ikke se, hvordan de er kommet frem til de løsninger...

Brugbart svar (0)

Svar #18
10. februar 2006 af sigmund (Slettet)

Du vil altså have hjælp til at se, hvordan de to løsninger er fremkommet.

Først cos(v)=-3/5. Trykker vi cos^-1(-3/5) på lommeregneren, får vi 2.214. Imidlertid findes der også en anden løsning. Hvis du ser på enhedscirklen, vil du se at cos(v)=cos(-v). Derfor de to løsninger v=2.214 og v=-2.214.

Så sin(v)=4/5. Trykker vi sin^-1(4/5) på lommeregneren, får vi 0.927. Hvis du til gengæld betragter enhedscirklen, vil du se at sin(v)=sin(Pi-v). Derfor de to løsninger v=0.927 og v=2.214. (pi-0.927=2.214).


Brugbart svar (0)

Svar #19
10. februar 2006 af fixer (Slettet)

#9
10 indlæg og 16 timer senere kommer så det egentlige spørgsmål. Det er under al kritik.

Svar #20
10. februar 2006 af Maj84 (Slettet)

1000 tak sigmund!! Du har redet min dag!!!


Forrige 1 2 Næste

Der er 24 svar til dette spørgsmål. Der vises 20 svar per side. Spørgsmålet kan besvares på den sidste side. Klik her for at gå til den sidste side.