Tysk
spørgsmål
16. februar 2006 af
evill (Slettet)
hej..
hvordan siger man på tysk : i dette kapitel?
hvordan siger man på tysk : i dette kapitel?
Svar #1
16. februar 2006 af danielruhmann (Slettet)
Hmmm, du ville lære mere, hvis du selv forsøgte...
In diesem Kapitel
In diesem Kapitel
Svar #2
20. februar 2006 af Zutte (Slettet)
Evill, du kan få den grammatiske forklaring med i købet, så kan du tænke lidt over den. Jeg har skrevet en forklaring på forholdsord nederst, hvis du ikke ved, hvad det er. Desuden har jeg lavet tabellen over nominativ, akkusativ og dativ, så du kan se, hvad de forskellige endelser er.
"in" er et forholdsord, som styrer dativ ved stilstand eller overført betydning (bemærk, nogle forholdsord styrer KUN dativ, og andre styrer KUN akkusativ). Derimod styrer "in" akkusativ, hvis der er tale om en bevægelse fra et sted til et andet.
Her er nogle eksempler:
Ich gehe in der Klasse (jeg går INDE i klassen).
(stilstand - "die Klasse" bliver til "der Klasse" i dativ ental)
Ich gehe in die Klasse (jeg går IND i klasse).
(bevægelse fra et sted til et andet - du står uden for klassen og går IND i klassen. Derfor er det akkusativ her. "die Klasse" forbliver "die Klasse", da die = die i akkusativ også)
I dit kan du så regne ud, at der er tale om overført betydning, og derfor styrer "in" daitv (i ordbøgerne står der +D, når et forholdsord styrer dativ. Der står +A, når et forholdsord styrer akkusativ).
Derfor bliver det til "in diesEM Kapitel", da "Kapitel" er intetkøn (das). Intetkøn i dativ ental = dem/einem/diesem/keinem/unserm osv.
Hvis du ikke ved, hvad et forholdsord er, kan lære en god tommelfingerregel her: Alle ord, som du kan sætte ind her, er forholdshold:
Musen går ____ osten (fx: i, under, over, på, til, ved, gennem osv.) OBS: "for" er også et forholdsord.
Du skal gå ud fra denne her:
Nominativ: der, die, das, die
Akkusativ: den, die, das, die
Dativ: dem, der, dem, den + n (+n på navneordet)
"in" er et forholdsord, som styrer dativ ved stilstand eller overført betydning (bemærk, nogle forholdsord styrer KUN dativ, og andre styrer KUN akkusativ). Derimod styrer "in" akkusativ, hvis der er tale om en bevægelse fra et sted til et andet.
Her er nogle eksempler:
Ich gehe in der Klasse (jeg går INDE i klassen).
(stilstand - "die Klasse" bliver til "der Klasse" i dativ ental)
Ich gehe in die Klasse (jeg går IND i klasse).
(bevægelse fra et sted til et andet - du står uden for klassen og går IND i klassen. Derfor er det akkusativ her. "die Klasse" forbliver "die Klasse", da die = die i akkusativ også)
I dit kan du så regne ud, at der er tale om overført betydning, og derfor styrer "in" daitv (i ordbøgerne står der +D, når et forholdsord styrer dativ. Der står +A, når et forholdsord styrer akkusativ).
Derfor bliver det til "in diesEM Kapitel", da "Kapitel" er intetkøn (das). Intetkøn i dativ ental = dem/einem/diesem/keinem/unserm osv.
Hvis du ikke ved, hvad et forholdsord er, kan lære en god tommelfingerregel her: Alle ord, som du kan sætte ind her, er forholdshold:
Musen går ____ osten (fx: i, under, over, på, til, ved, gennem osv.) OBS: "for" er også et forholdsord.
Du skal gå ud fra denne her:
Nominativ: der, die, das, die
Akkusativ: den, die, das, die
Dativ: dem, der, dem, den + n (+n på navneordet)
Svar #3
20. februar 2006 af danielruhmann (Slettet)
#2
Dit eksempel med: "Ich gehe in die Klasse" = Jeg går IND i klassen, kan understreges med at sætte hinein bagest -> "Ich gehe in die Klasse hinein"
Dette fremmer forståelsen, eftersom at på tysk kan "ich gehe in die Klasse 9b" betyde, at du går på klassetrin 9 i b-klassen.
Bare en kort bemærkning:-)
Dit eksempel med: "Ich gehe in die Klasse" = Jeg går IND i klassen, kan understreges med at sætte hinein bagest -> "Ich gehe in die Klasse hinein"
Dette fremmer forståelsen, eftersom at på tysk kan "ich gehe in die Klasse 9b" betyde, at du går på klassetrin 9 i b-klassen.
Bare en kort bemærkning:-)
Skriv et svar til: spørgsmål
Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk?
Klik her for at oprette en bruger.
