LaTeX

Begynder

14. marts 2006 af Mads123 (Slettet)
Jeg har hørt om latex og kunne godt tænke mig at bruge det. Men hvilke programmer skal jeg bruge og har folk links der virker til disse:

Jeg ved jeg skal have miktex
Hvad mere?

Udfra screenshots, ser det ret avanceret ud. Men er det sådan at jeg kan nå at få sat mig ind i det så jeg kan få det med i afleveringen til imorgen eller skal jeg hellere vente og sætte mig ind i det i weekenden? Har skrevet det hele ind i word.

Er også i tvivl om det kan regne eller om det kun er et skrive program?

På forhånd tak :)

Brugbart svar (2)

Svar #1
14. marts 2006 af Dominik Hasek (Slettet)

Først: Du kan ikke lære det til i morgen!

MiKTeX er den distribution af LaTeX-pakker, som mange Windowsbrugere foretrækker.

Som editor kan jeg anbefale Emacs. Jeg har fundet en meget udførlig installationsguide på http://math.claremontmckenna.edu/ALee/emacs/emacs.html, som du kan følge.

For at lære at burge LaTeX, kan du med fordel læse Lars Madsens bog, som er tilgængelig på http://www.imf.au.dk/system/latex/bog/.

Brugbart svar (2)

Svar #2
14. marts 2006 af Dominik Hasek (Slettet)

#1:
Rettelse: ``burge'' --> ``bruge''

Brugbart svar (2)

Svar #3
15. marts 2006 af Rasmus.p (Slettet)

En prebuild Emacs + AUCTeX til Windows kan hentes herfra:
ftp://alpha.gnu.org/gnu/auctex/

Den virker vidst "out-of-the-box".

Bogen af hr. Madsen er ganske udemærket. Selvom der er mange der ikke bryder sig om den syntes jeg nu også at "The not so short introduction to LaTeX" (lshort.pdf) er udemærket.

"Formatting information: A beginner’s introduction to typesetting with LaTeX" (beginlatex-3.6.pdf) var den vidst den jeg startede med oprindelig.

Brugbart svar (2)

Svar #4
16. marts 2006 af Rasmus1234 (Slettet)

Lige et par links mere du måske kan få glæde af.

http://www.math.aau.dk/~dethlef/Tips/

Der findes også en side fra DTU som har nogle eksempler hvor du kan øve dig lidt. Mener også der er links til andet læsestof og guider.

http://www.student.dtu.dk/~latex/

(Ser dog ud til den er nede lige nu, men er sikker på den kommer op igen)

Og for at svare på den sidste del af dit spørgsmål. Nej LaTeX kan ikke regne for dig, det er kun til skrift.

Jeg ville også anbefale emacs, men ellers er http://www.vim.org der måske er noget for dig, jeg mener der findes en Vim-latex udgave, kan ikke lige huske hvor. Men det er alt sammen smag og behag.

Jeg fandt en lille pdf med nogle af de måske mest brugte symboler, som du måske kan have glæde af.

http://s29.yousendit.com/d.aspx?id=0U17EFB9JUKAW2Y81NSXCH42LV

Brugbart svar (2)

Svar #5
16. marts 2006 af Riemann

Hvis du ikke kan lide Emacs kan du også prøve TeXnicCenter, som kan hentes her:

http://www.toolscenter.org/front_content.php

Jeg brugte selv TeXnicCenter det første halve år, jeg skrev i LaTeX. Den er noget mere brugervenlig end Emacs, men Emacs kan til gengæld også MEGET mere end TeXnicCenter. Jeg vil dog umiddelbart mene , at du som nybegynder ikke får brug for alle disse ekstra-ting, som Emacs kan tilbydde.

Brugbart svar (2)

Svar #6
17. marts 2006 af Rasmus.p (Slettet)

Man kan faktisk lave simple beregninger med med TeX. Fx. udregne følgende makro krydsproduktet af to vektorer:

\\usepackage{calc}
\
ewcounter{krydset}\
ewcounter{krydsto}\
ewcounter{krydstre}
\
ewcommand\\kryds[6]{
\\setcounter{krydset}{#2*#6-#3*#5}
%
\\setcounter{krydsto}{#3*#4-#1*#6}
%
\\setcounter{krydstre}{#1*#5-#2*#4}
%
\\left(\\!\\!\\begin{array}{cc}
\\left|
\\begin{array}{rr}
#2\\\\#5
\\end{array}\ight|,
\\left|
\\begin{array}{rr}
#3\\\\#6
\\end{array}\ight|,
\\left|
\\begin{array}{rr}
#1\\\\#4
\\end{array}\ight|
\\end{array}\\!\\!\ight)=\\pa{\\thekrydset, \\thekrydsto, \\thekrydstre}}

fx: \\kryds{x_1}{y_1}{z_1}{x_2}{y_2}{z_2}

Brugbart svar (2)

Svar #7
17. marts 2006 af CziX (Slettet)

For at holde mig til emnet, så lærer man ikke LaTeX på en dag. Jeg er også en nybegynder på området og opdager bare flere og flere ting, hver gang jeg bruger det. Jeg bruger WinEdt, da det er det meget brugervenligt, men har da tænkt mig at skifte over til Emacs, når jeg kan beherske systemet.

Svar #8
17. marts 2006 af Mads123 (Slettet)

Tak for svarene. Er dog ved at få kolde fødder. Jo mere jeg hører om det jo mindre får jeg lyst til at gå i gang med det. Umiddelbart virker fordelene mindre end alle de besværgligheder der er ved at lære det.

Brugbart svar (2)

Svar #9
17. marts 2006 af Dominik Hasek (Slettet)

#8:
ARRRRRRRG! Sådan noget må du _aldrig_ sige igen! ;-)

Brugbart svar (2)

Svar #10
17. marts 2006 af NuclearWarhead (Slettet)

Det er ikke besværligt at lære, men det tager tid. Start med at lave simple tekstdokumenter i det. Derefter kan du gå over til at sætte sidehoved på, lave matematik og så videre. Synes folk får det til at se sværere ud end det i virkeligheden er. Ja, selvfølgelig er der nogle ting man skal lære, det er ikke ligesom Word, men så er det heller ikke værre. Hvor du i Word lærte at du lavede fed med ctrl+f, kan man i LaTeX gøre det med \\textbf{fed tekst}, etc. etc.

Der er i øvrigt mange gode grunde til at bruge LaTeX.
- Det ser professionelt ud.
- Matematik kan sættes på en meget let måde, en brøk skrives fx ganske simpelt som \\frac{tæller}{nævner}
- Det er altså kun ganske få kommandoer man skal lære, dem bruger man til gengæld igen og igen. Og så har man alligevel kun sjældent brug for at skulle lave om på layoutet.
- Fodnoter, referencer, indholdsfortegnelse, bibliografi, etc. kan genereres meget let (jeg erindrer det som et helvede i Word hvis man ikke havde brugt de rigtige afsnitstypografier, etc.)
- LaTeX kan udvides med pakker i det uendelige
- LaTeX opfordrer forfatteren til at skrive velstrukturerede dokumenter - det er LaTeX' formål: at angive dokumentets struktur.
- LaTeX findes til enhver tænkelig computer



Men når du har MIKTeX, så er du egentlig klar til at gå i gang med at skrive. Du kan sagtens bruge notepad til det, men du vil hurtigt finde ud af at en mere avanceret editor er at foretrække. Jeg bruger selv emacs med AUCTeX, andre bruger vim, Winedt eller andre, det er en smagssag.

Et simpelt dokument kunne se sådan ud:


\\documentclass[a4paper,11pt]{article}
% Definerer dokumentets forfatter og titel
\\author{H.~Partl}
\\title{Minimalisme}
\\begin{document}
% Genererer titlen
\\maketitle
% Indsætter indholdsfortegnelse
\\tableofcontents
\\section{Et dejligt afsnit}
Ja, her begynder så mit lille dokument
\\section{Good Bye World}
\\ldots{} slut prut finale.
\\end{document}



Som du kan se, er det ikke voldsomt kompliceret (endnu). Jeg selv lærte LaTeX ved brug af den gratis bog The Not So Short Introduction to LaTeX2e. Den synes jeg var meget god, du kan bare google efter den.

Brugbart svar (2)

Svar #11
18. marts 2006 af sigmund (Slettet)

#8,

Var det ikke dig der afleverede en opgave vedr. statistik og sandsynlighedsregning? Prøv at skrive den i LaTeX (teksten kan du klippe/klistre fra dit MS Word-dokument). Jeg kan love dig at du bliver imponeret over resultatet.

Brugbart svar (2)

Svar #12
26. marts 2006 af llm (Slettet)

Til Windows: installer MikTeX

God editor: TeXnicCenter

Brugbart svar (2)

Svar #13
27. april 2006 af H_Nykjaer (Slettet)

Programmet WinShell der kan hentes på www.winshell.de er den af de, efterhånden mange programmer til LaTeX, jeg har prøvet, som syntes mest overskuelig og enhver der bruger windows til hverdag vil finde opbygningen af programmet logisk. Men vil også lige igen fremhæve det tidligere link til DTU's side. De har lavet en rigtig god startvejledning: http://www.tobii.dk/latex/downloadfiles/vejledninger/DTU-LaTeX-Introduktion.pdf

Brugbart svar (2)

Svar #14
05. maj 2006 af MichelleCorydon (Slettet)

Er også selv nybegynder, men mange af fordelene ved latex er jo den meget læsbare tekst og alle de ting man kan med det.
En simpel word aflevering ser jo tusind gange bedre ud, når man har lavet det i latex.

Alt tager tid at lære, men du kommer langt, ved at prøve at bruge det :)

Brugbart svar (2)

Svar #15
05. maj 2006 af Mester_Bean (Slettet)

Når jeg læser om Latex får jeg lyst til at begynde på det. Jeg kan huske, jeg engang fik installeret det på min gamle comuter, men jeg mistede hurtigt appetitten fordi det blev for besværligt synes jeg!

Jeg vil bare spørge om det er muligt at få en komplet pakke? Altså findes der ikke et sted på nettet, hvor man kan downloade en installationsfil, der installerer alle nødvendige ting for at benytte LateX? Jeg kan selv huske, at der var en del man skulle gøre for at få det installeret - det kræver ihvertfald en tutorial man kan følge! Men hvis der nu var en pakke, der installerede det hele for én selv, ville det jo være meget smart!

Desuden vil jeg gerne spørge om der er dansk stavekontrol på?

Brugbart svar (2)

Svar #16
05. maj 2006 af MichelleCorydon (Slettet)

Af hvad jeg kender til LaTeX - så kan det ikke fåes i en selvinstallerende pakke.

Det skal gøres på den besværlige måde.
Selv bruger jeg WinEdt, MikTex, Ghostgum og Ghost script til mit LaTeX system.

Man kan få en dansk sprogpakke, men hvor efetrlyster jeg også...

Wysiwyg editoren LuX skulle være god til nybegyndere :)

Brugbart svar (2)

Svar #17
06. maj 2006 af NuclearWarhead (Slettet)

Den hedder LyX

Brugbart svar (2)

Svar #18
06. maj 2006 af Mester_Bean (Slettet)

Hvordan får jeg Dansk stavekontrol i emacs?

Brugbart svar (2)

Svar #19
07. maj 2006 af Dominik Hasek (Slettet)

#18:
Du skal have installeret en ordbog. Jeg bruger selv ispell.

Skriv et svar til: Begynder

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.