Fysik

Lysstråle til torsdag d. 23/3

16. marts 2006 af chika (Slettet)
hej kære alle sammen
har et par problemer med min afleveringer, nogen af dem har jeg selv lavede, men nogen af dem ku jeg slet ikke finde ud af, (nok fordi vi ikke har haft ret meget om det), håber I vil hjælp mig. det vil være stor hjælp. glæder mig at hører fra jer.please help me:(
her er de opgaverne som jeg ikke ku finde ud af : og håber I vil hjælp mig:)

1)
Vi ser på en lysstråle, der bliver brudt i en grænseflade mellem luft og glas (lyset kommer fra luft og går ned i glasset).lysets hastighed i luft er c = 3,0 * 10^8 m/s. Lysets hastighed varier en smule fra glassort og med bølgelængden. Vi ser i nedslående spørgsmål på forskellige glassorter og en bestemt bølgelængde:

a) i = 30,0o og b = 19,4o . Beregn lysets fart i glasset.
b) Hvilken slags glas er der tale om i spørgsmål a)
c) i = 25, 4 o og vglas = 1,84*10^8m/s. beregn brydningsvinklen

2)
Et lysstråle bliver brudt i en diamant i retning fra diamanten til luften. Indfaldsvinklen er i= 15,0 o og brydningsvinklen er b=38,7 o .Beregn diamantens brydningsindeks.

3)
Beregn frekvensen og perioden af lys med bølgelængden 500 nm.
Beregn bølgelængden at lys med frekvensen 4,29*101 4 Hz

plzz dont make me hopeless help me someone please:(

Svar #1
16. marts 2006 af chika (Slettet)

please please soneone help me....:(need help
med klare forklaring.....

Brugbart svar (0)

Svar #2
16. marts 2006 af Peden (Slettet)

Hjælp nummer 1: Drop engelske bøndfaldelser, de har en negativ indvirkning på chancen for svar.

Hjælp nummer 2: Lad være med at lave besvarelser på dit eget indlæg, 30 minutter efter det oprindelige. Det hjælper SLET ikke.

Brugbart svar (0)

Svar #3
16. marts 2006 af Marrq (Slettet)

Hey.. Du skal ikke lige tage dig af peden... Jeg vil gerne hjælpe dig med opgaverne, men har desværre ikke formlerne eller bogen, da jeg har afsluttet faget.
Men jeg forsøger nu alligevel.

1.a)

Du skal bruge snells lov til at isolere n2.

n1 * sin(Q1) = n2 * sin(Q2)

hvor n1 = det første medium, sin(Q1) indfaldsvinkel og sin(Q2) = brydningsvinkel.

Prøv at se om du kan komme videre derfra.. eller så kan du lige skrive en.

Svar #4
16. marts 2006 af chika (Slettet)

kære Peden :( beklager for jeg brugte engelske , jeg er selv fra usa, jeg ved ikke hvorfor du har noget imod engelsk. nogen gange jeg blander dansk og englesk, er ikke så god til danskesporg da jeg har været i danmark i ca. 2 år. skal nok husk det næste gang:(

kære Marrq...tak 1000 tak, det er sødt af dig at du vil hjælp mig men, jeg forstår det stadig ikke:( jeg vil have hjælp til de der opgaver som jeg har skrevet i de opstående indlæg,håber du vil forklare mig på en nemmere måde med de der opgaverne. tusind tak.
fortsæt en rigtig go aften:)
håber der er nogen derud der vil hjælpe mig:(
med venlig Hilsen US-Chika

Brugbart svar (0)

Svar #5
16. marts 2006 af Okulus (Slettet)

Snells lov er go' nok. For at bruge dine termer:

n1 * sin( i ) = n2 * sin( b )

n1 er brydningsindeks i mediet før fladen (vacuum eller luft eller...). n2 er brydningsindeks efter fladen (glas, vand, diamant...).

Brydningsindexet er forholdet mellem lysets hastighed i vacuum og i medie. Altså er n=(3*10^8 / 3*10^8)=1 i vacuum. I glas er hastigheden lavere end i vacuum og n bliver større end 1.

Nu har du sammenhængen mellem brydningsindex, hastigheder og vinkler. Så er det bare at pusle rundt og finde de ubekendte.

I et medie gælder iøvrigt:

bølgelængde * frekvens = hastighed

Brugbart svar (0)

Svar #6
16. marts 2006 af Marrq (Slettet)

Desuden er brydnings-indeks sådan set det, du skal dividere lysets hastighed med, for at finde den hastighed den har i det nye medium, i dette tilfælde glasset..

Og derudover kan brydningsindekset bruges til at finde ud af hvilket glas der er tale om, ved at slå tabelværdien op..

Hjælper det lidt på ?

Svar #7
17. marts 2006 af chika (Slettet)

jeg forstår godt det med hastigheden men resten ikke rigtigt.....kan I ikke sige hvilke af opgaverne vi snakke om?for jeg skal faktisk have hjælp til alle de tre opgaver....kan vi ikke tage det en og en,,,,altså først a), b) og c)og opgave 2 og 3...,fordi så er det nemmere for mig at forstår.

Brugbart svar (0)

Svar #8
17. marts 2006 af Peden (Slettet)

#4:
Kære Chicka, fuldt forståeligt, det sker bare tit at folk går helt amok og "spammer" forummet med masser af beskeder. Dette underminerer det smarte ved den måde de nye beskeder står på, derfor min aversion imod det. Vi arbejder på et system til den nye version af forummet hvor det ikke betyder noget, men stay tuned :)

Brugbart svar (0)

Svar #9
17. marts 2006 af TF (Slettet)

Allerførst vil jeg sige:
Tegn en skitse af lysets gang over grænsefladen mellem luft og glas, med angivelse af vinkler.

Husk at i og b = vinklerne mellem normalerne og lysets gang.
1a) her har du 2 ligninger:

Cg = C0/ng

hvor Cg er lysets hast. i glas, C0 er lysets hast i luft (vakuum) og ng er indexet i glas.
Her ser du at et højt index nedsætter lysets hast. mest.

nl*sin(i) = ng*sin(b)

hvor nl er indexet i luft
Løs de to ligninger mht. Cg.

b) Glas med ng = nl*sin(30) / sin(19,4)

c) Samme to ligninger som i a) benyttes. Nu isolerer du blot sin(b) or derved b.
her er sin(i) = sin(25,4) og Cg = 1,84 10^8 og C0 stadig 3 10^8.

2) Samme som i 1c) nd*sin(15) = nl*sin(38,7) < = > nd = nl*sin(38,7) / sin(15)
Heraf ses at lyshastigheden inde i en diamant reduceres til under det halve af i luft.

3a) Da frekvensen er altid er konstant uanset i hvilket materiale lyset udbreder sig gælder
som # 5 skriver, frekvens = lysudbredelse / bølgelængde. [Hz]
dvs. du kan regne for vakuum : 3 10^8 [m/s] / 500 10^-9 [m] , du ved nano betyder * 10^-9 Perioden er bare 1/ frekvens [s]

3b) Som 3a) blot findes bælgelængde. Bølgelængden ændrer sig i f.eks. glas og diamant, så svaret afhænger af hvilket materiale der tales om.
Derfor ville jeg skrive : I diamant er bølgelængden a (Cd/frekvens) og i luft er bølgelængden b (C0/frekvens).

Svar #10
18. marts 2006 af chika (Slettet)

kære TF, jeg er ikke helt med hva der menes med "
1a) her har du 2 ligninger:

Cg = C0/ng

hvor Cg er lysets hast. i glas, C0 er lysets hast i luft (vakuum) og ng er indexet i glas.
Her ser du at et højt index nedsætter lysets hast. mest.

nl*sin(i) = ng*sin(b)

hvor nl er indexet i luft
Løs de to ligninger mht. Cg."
hvad er Cg og C0 og ng?

Svar #11
18. marts 2006 af chika (Slettet)

hvordan skal man finde n2 i opgave 1 a)?

Brugbart svar (0)

Svar #12
18. marts 2006 af TF (Slettet)


"hvor Cg er lysets hast. i glas, C0 er lysets hast i luft (vakuum) og ng er indexet i glas. "
Cg = C0 / ng = C0/(nl*sin(i)/sin(b) Indsæt nu!




Svar #13
22. marts 2006 af chika (Slettet)

kære alle sammen
er der ikke nogen der vil lige tjekke min aflevering om det er rigtigt)? er det ikke nogen der vil rette det for mig hvis jeg har lige noget fejl?
skal aflver på fredag: så håber der er nogen der vil hjælpe mig inden overmorgen.
tusind tak


her er min besvarelse:


Opgave 1:
Vi ser på en lysstråle, der bliver brudt i en grænseflade mellem luft og glas (lyset kommer fra luft og går ned i glasset).Lysets hastighed i luft er c = 3,0 * 10^8 m/s. Lysets hastighed varier en smule fra glassort og med bølgelængden. Vi ser i nedslående spørgsmål på forskellige glassorter og en bestemt bølgelængde:


i = 30,0o og b = 19,4o .

Beregn lysets fart i glasset.


Formlen: n1 * sin(Q1) = n2 * sin(Q2)

Vi ved at brydningsindekset for luftet er lige med 1. Så bliver ligningen:

sin(i) = n2*sin(b)

nu kan vi isolere n2:

n2=sin(i)/sin(b)

n2=sin(30)/sin(19,4)

n2 er brydningsindeks for glasset

Nu finder vi lysets fart i glasset.

Formlen: Ci glas=Ci luft/nglas

C for luft = 3*108m/s

Cglas=3*108/1,888nglas = 1,588


b) Hvilken slags glas er der tale om i spørgsmål a)

Når vi har fundet n for glasset så kan man finde hvilken slags glas der er tale om… det kan man gøre ved at kig i Databogen:


c) i = 25, 4 o og vglas = 1,84*10^8m/s. beregn brydningsvinklen

Formlen: : Ci glas=Ci luft/nglas

vglas = 1,84*10^8m/s/

n= 3,0*10^8 m/s / (1,84*10^8m/s) = 1,63043

Vi kender begge hastigheder så kan vi finde n2.

n2= 3,0*10^8 m/s / (1,84*10^8m/s) = 1,63043

når vi har fundet n2, så kan du bruge

Formlen: nl*sin(i) = n2*sin(b)

hvor n1=1 .
fra opgaven bliver vi spurgt om at finde brydningsvinkel, altså vinkel b:
sin(b)=sin(i)/n2
sin(b)=sin(25,4)/ 1,63 =
dernæste kan du tage sin-1(b) på lommeregneren… så finder du b.
sin (b)= sin


opgave 2:


Indfaldsvinklen er (i) = 15,0o

Brydningsvinklen er (b)= 38,7o

C for lyset er 3*108m/s

Beregn diamantens brydningsindeks.



Formlen: nl*sin(i) = n2*sin(b)

Vi ved at lyset kommer fra diamant til luften

n1= diamantens brydningsindeks

n2= luftens brydningsindeks=1

n1=sin(b)/sin(i) < = >sin(38,7)/sin(15) < = > 2,415


Opgave 3:

Beregn frekvensen og perioden af lys med bølgelængden 500 nm.

Formlen: f= c/

f= c/ =3*108(m/s)/(500*10-9m)

når vi har fundet f så kan vi også beregne perioden:

Formlen: f=1/T < = > T=1/f


b) nu har vi frekvensen og vi kender lysets hastighed:
f=c/ < = > =c/f=3*108(m/s)/(4,29*1014 Hz)



det er vigtigt så hjælpe mig har bruge for jeres hjælp til at rette det for mig:(

Skriv et svar til: Lysstråle til torsdag d. 23/3

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.