Matematik

Komplekse Tal, Andengradsligning med kendte løsning find koefficienter...

17. december 2003 af anders03 (Slettet)
Hej,

jeg skriver i øjeblikket en større skriftlig opgave, jeg har som delopgave blevet bedt om at løse følgende opgave, men jeg synes ikke at kunne finde frem til noget sensibelt.
Derfor tænkte jeg om ikke at nogle herinde fra, måske kunne give én hånd? Jeg ville virkelig være taknemmelig.

Information omkring opgaven...

Find a og b, så

z(1) = 4 + i og
z(2) = 3 - i

er løsninger til ligningen,

(6-2i)z^2 + az + b = 0.

I må skrive, hvis, jeg ikke har udtrykt klart nok. Eller, hvis i har andre spørgsmål. Mange tak.

Venlig Hilsen Anders.

Svar #1
17. december 2003 af anders03 (Slettet)

Hej igen,

hmm, min grammatik var vist ikke i top i forrige indlæg. Men jeg tror selv, jeg har fundet løsningen nu... Adskillige timers læsning hjælper... ;), hehe!

Men tak til jer, som kiggede med...
Jeg kan muligvis ligge svaret ind senere, så andre kan have gavn af det?

Anders

Brugbart svar (0)

Svar #2
17. december 2003 af Brian (Slettet)

Altså, hvis det ikke var komplekst, og du f.eks. fik at vide, at en andengradsligning havd løsningerne

x(1)=-2 og
x(2)=3

Hvad ville du så gøre? Metoden er at opdage om følgende udtryk

(x-x(1))*(x-x(2)) at

1. hvis man sætter x(1) eller x(2) ind på x's plads, så giver det 0, fordi en af parenteserne så giver 0
2. at hvis man ganger parenteserne ud, så får man et andengradsudtyk.

Men dette andengradsudtryk er jo så netop den søgte ligning, p.g.a. sammenængen mellem de to opdagelser 1. og 2.

Konkret:

(x-(-2))*(x-3) = (x+2)(x-3) = x^2 - 3x + 2x - 6 = x^2 - x - 6.

Du kan selv kontrollere, at -2 og 3 er løsninger til

x^2 - x - 6 = 0.

Med komplekse tal er det fuldstændig det samme! Regnerierne blive bare lidt mere - hm, komplekse :-), fordi tallene er komplekse.

Svarer dette til din egen løsning?

Svar #3
17. december 2003 af anders03 (Slettet)

Ja, præcis!

Nu springer jeg udregningerne over, men jeg fandt frem til følgende;

r(1) + r(2) = c/a, hvor r(1) og r(2) er rødderne.

og at...

r(1) + r(2) = -b/a, hvor r(1) og r(2) igen er rødderne.

Det vil sige, at ligningen jeg søgte ser sådan her ud...

(6-2i)x^2 + (-42+14i)x + (76-32i) = 0, og jeg har tjekket at begge løsninger, henholdsvis (4+i) og (3-i) giver nul. Men tusind tak for dit svar brian...

Svar #4
17. december 2003 af anders03 (Slettet)

Hmm, jeg er lidt for hurtig på tasterne... Selvfølgelig mente jeg;

r(1) * r(2) = -b/a, i stedet for...

r(1) + r(2) = -b/a.

hehe, sorry! :o)

Skriv et svar til: Komplekse Tal, Andengradsligning med kendte løsning find koefficienter...

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.