Matematik

Reducering af ligninger

25. marts 2006 af Divaaen (Slettet)
Hej,
jeg er simpelthen kørt fast i min matematik aflevering. Den handler primæt om 2. 3. og 4 gradsligninger. Jeg ved godt hvordan man løser ligningerne ved først at finde diskriminanten osv.
Men mit problem er bare hvordan man først reducerer ligningerne ? Vi har en prøve om en uges tid.

Her er nogle opgaver

A) 10x^3 = x^6 + 16
(Jeg skal have det flyttet sammen så der kommer til at stå = 0)

B) Reducering af (x+3)^2 - (4-x)^2

C) Reducering af (4x+1)^2 - (4x-2)(4x-2)-8x

D) Forkort følgende brøk 2x^2-18/x^2-6x+9

please hjælp.

Brugbart svar (0)

Svar #1
25. marts 2006 af ibibib (Slettet)

A) Sæt t=x^3

B) Benyt en kvadratsætning
(a+b)^2=a^2+b^2+2ab

C) Som B

D) Er det en "lang" brøkstreg?



Svar #2
25. marts 2006 af Divaaen (Slettet)

Tak for det ;D

A) jeg har sat t=x^3. Hvordan ville du så skrive diskriminanten? Hvis jeg flytter x^6+16 over , så kommer der til at stå 10x^3 - x^6 - 16 = 0, right?

B)De der kvadratsætninger er jeg ikke helt med på. eventuelt vise noget af udregningen? Er så lost!

D) Ja, det er så.

Brugbart svar (0)

Svar #3
25. marts 2006 af ibibib (Slettet)

A) 10t-t^2-16=0 <=> -t^2+10t-16=0.

d= 10^2-4*(-1)*(-16)=36

Brugbart svar (0)

Svar #4
25. marts 2006 af ibibib (Slettet)

B) (x+3)^2 - (4-x)^2 = x^2+9+6x-(16+x^2-8x) = x^2+9+6x-16-x^2+8x = 14x-7

Svar #5
25. marts 2006 af Divaaen (Slettet)

nååh.. jeg havde taget fejl af a og b. Tak for det ;D

Brugbart svar (0)

Svar #6
25. marts 2006 af ibibib (Slettet)

D) (2x^2-18)/(x^2-6x+9)

Sæt tæller = 0
2x^2-18 <=> x=+-3
Tælleren kan derfor faktoriseres til
2(x-3)(x+3).

Gør det samme med nævneren.
Derefter kan du forkorte.

Svar #7
25. marts 2006 af Divaaen (Slettet)

åh tak for det ;D

Skriv et svar til: Reducering af ligninger

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.