Fysik
opg om sort hul
27. marts 2006 af
stumpL (Slettet)
afstand mellem S2 og sort hul = 1,82*10^13m
a) hvor lang tid er lyset om at tilbagelægge denne afstand?
mit bud: s1=1,82*10^13m og c=3,00*10^8m/s
t=c*s1
t=3,00*10^8m/s*1,82*10^13m
t=5,46*10^21s
er dette rigtigt?
S2 bevæger sig i en ellipseformet bane med det sorte hul i det ene brandpunkt. Da stjernen i april 2002 var tættere på det sorte hul, var afstanden s1=1,82*10^13m. Den største afstand til det sorte hul havde S2 2873 døgn tidligere i juli 1994. Da var afstanden s2=2,62*10^14m.
(G*M)/(4*pi^2)=(a^3/T^2)
a er den halve storakse
T er omløbstiden
G=6,67*10^-11(N*m^2)/kg^2
b)bestem en værdi for massen M af det sorte hul.
Nogen der kan hjælpe mig med dette?
c) vis, at værdien M svarer til 3,3 millioner solmasser.
Også hjælp til denne.
a) hvor lang tid er lyset om at tilbagelægge denne afstand?
mit bud: s1=1,82*10^13m og c=3,00*10^8m/s
t=c*s1
t=3,00*10^8m/s*1,82*10^13m
t=5,46*10^21s
er dette rigtigt?
S2 bevæger sig i en ellipseformet bane med det sorte hul i det ene brandpunkt. Da stjernen i april 2002 var tættere på det sorte hul, var afstanden s1=1,82*10^13m. Den største afstand til det sorte hul havde S2 2873 døgn tidligere i juli 1994. Da var afstanden s2=2,62*10^14m.
(G*M)/(4*pi^2)=(a^3/T^2)
a er den halve storakse
T er omløbstiden
G=6,67*10^-11(N*m^2)/kg^2
b)bestem en værdi for massen M af det sorte hul.
Nogen der kan hjælpe mig med dette?
c) vis, at værdien M svarer til 3,3 millioner solmasser.
Også hjælp til denne.
Svar #1
27. marts 2006 af LanioX (Slettet)
a)
s=v*t så t = s/v. Det ville du også selv kunne se ved at kigge på enhederne.
b) Du har givet formlen GM/(4pi)=a^3/T^2. Det er selvfølgelig den du skal bruge. Det eneste du mangler at den tid der er gået fra S2 er nærmest det sorte hul og til det tidspunkt hvor S2 er længst væk er en halv periode, så perioden er 2*2873 døgn. Så er det bare at isolere M og sætte ind. (a er gennemsnittet af den største og den længste afstand)
c) Her skal du bare dele M med massen af solen og se at det giver 3.3 mio.
s=v*t så t = s/v. Det ville du også selv kunne se ved at kigge på enhederne.
b) Du har givet formlen GM/(4pi)=a^3/T^2. Det er selvfølgelig den du skal bruge. Det eneste du mangler at den tid der er gået fra S2 er nærmest det sorte hul og til det tidspunkt hvor S2 er længst væk er en halv periode, så perioden er 2*2873 døgn. Så er det bare at isolere M og sætte ind. (a er gennemsnittet af den største og den længste afstand)
c) Her skal du bare dele M med massen af solen og se at det giver 3.3 mio.
Svar #2
27. marts 2006 af stumpL (Slettet)
#1
okay..
vil du så eventuelt hjælpe med at isolere M?
er det rigtigt at
M=((a^3/T^2)*(4pi^2))/G ?
jeg ved at:
a=1,404*10^14m
G=6,67*10^-11(N*m^2)/kg^2
T=5746 døgn
ikke?
okay..
vil du så eventuelt hjælpe med at isolere M?
er det rigtigt at
M=((a^3/T^2)*(4pi^2))/G ?
jeg ved at:
a=1,404*10^14m
G=6,67*10^-11(N*m^2)/kg^2
T=5746 døgn
ikke?
Skriv et svar til: opg om sort hul
Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk?
Klik her for at oprette en bruger.
