Kemi

base - spørgsmål

30. marts 2006 af hamlet (Slettet)
2H3O^plus plus CaCO3 --> CO2 plus 3H2O plus Ca^plusplus
(har ikke nogen plus knap)
Mit spørgsmål er så: hvilket stof der reagerer som base i overstående reaktion, og hvorfor?
Er kommet lidt i tvivl, mener det er kalken? men hvorfor...

Og hvorfor hæver kalktilsætning en sø's pH-værdi?
Er det bare fordi kalken frigiver OH^- ioner til vandet?

Brugbart svar (0)

Svar #1
30. marts 2006 af dnadan (Slettet)

H3O+ = syren(altid)
CaCO3= basen

man tilsætter base, så derved vil pH gå op af..

Svar #2
30. marts 2006 af hamlet (Slettet)

hvorfor/hvordan kan man se det er CaCO3 der er basen i reaktionen? Jeg skal nemlig uddybe opgaven...

Brugbart svar (0)

Svar #3
30. marts 2006 af IMB (Slettet)

Det er CO3++ (aq), der er basen.
Der er sikkert mange forklaringer på det, men den letteste er, at H3O+ (aq) ALTID er en syre. Og da det er en protolyse(syre/base-reaktion), må der være en syre og en base. Derfor må CaCO3 være basen.

Brugbart svar (0)

Svar #4
30. marts 2006 af mathon

CaCO3 er tungt opløseligt i vand, men der indstiller sig en
ligevægt

CaCO3(s)<-->CaCO3(aq) <--> Ca++ + CO3-- , der forskydes mod højre, når CO3-- forbruges under yre/base-reaktionen.

Det er CO3-- som er basen, der når den
optager H+-ioner bliver til H2CO3, som ikke kan isoleres, men straks adskilles i H2O + CO2 (sammenlagt giver det jo H2CO3). Syre/base-reaktionen kan derfor skrives enklet (når H3O+ skrives som H+):

2H+ + CO3-- --> H2CO3 -> H2O + CO2 (hvor Ca++-ionerne blot er "tilskuere", men selvfølgelig kan skrives med i processen på begge sider af reaktionspilen).


CO3-- opløst i vand har pKb = 3.75, hvilket klassificerer den som en middelstærk base til sammenlign har dens korresponderende syre HCO3- pKs=10.25, så CO3-- anionen har en ikke ubetydelig basestyrke, der godt kan tænkes at kunne ændre en neutral opløsnings pH-værdi med omkring 1 Sø.Det sker under processen

CO3-- + H2O <--> HCO3- + OH-, der vil være tale om en ligevægt, så [OH-] vil være moderat.


Brugbart svar (0)

Svar #5
30. marts 2006 af IMB (Slettet)

Ups, jeg havde glemt at CaCO3 var tungtopløseligt.

Skriv et svar til: base - spørgsmål

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.