Kemi

Gasser

30. marts 2006 af Misser (Slettet)
Hej..
Jeg har en kemiopgave jeg ikke helt kan finde ud af, og jeg håber der er nogle herind der gider hjælpe.
Vi har en flaske danskvand ved 20 grader celcius. Antag, at partialtrykket af CO2 i flasken er 2,5 bar.
a) beregn koncentrationen af opløst CO2. (Dette har jeg fået til 0,0925 M.)
b) Betragt den mængde CO2, som er opløst i 1,5 L danskvand. Hvor stort et volumen ville denne mængde CO2 have som gas ved 20 grader celcius og 1,013 bar?
c) Kapslen skrues af, og flasken med danskvand får lov at stå åben i meget lang tid. Hvor stor en procentdel af det oprindelige CO2-indhold er tilbage i væsken, når den er i ligevægt med atmosfærisk luft, hvor partialtrykket af COs er 3,5 * 10^-4 bar?
Det er spørgsmål b) og c) jeg ikke ved hvordan man skal regne.
På forhånd TAK.

Svar #1
30. marts 2006 af Misser (Slettet)

Er der slet ingen der ved noget om dette her...?

Brugbart svar (0)

Svar #2
27. februar 2011 af fereshteh (Slettet)

 b) du skal bruge idealgasligningen: beregn stofmængden n = m/M, dernæst indsætter n i ligningen og isolere V :)


Brugbart svar (1)

Svar #3
22. februar 2013 af joak0575 (Slettet)

a)

Her skal du vide at der er noget der hedder Henry-konstanten. Du har formlen:

KH=[A]/p(A)

Her er KH henry konstanten, [A] koncentrationen af gas A oipløst i væsken og p(A) er partialtrykket for gas A i luften. 
Når du ved dette, og vi ved at der er 20 grader, og det er CO2 vi har med at gøre, kan vi slå henrykonstanten op (ved 20 grader) til:

KH=3,85*10-2 [M/bar]

Dette kan vi så indsætte i formlen, da vi kender henryklonstanten og partialtrykket af CO2, og isolere [CO2]:
[CO2]=3,85*10-2 [M/bar]*2,5[bar]=0,096 [M]

 

b)
Her ved vi fra forrige opgave at koncentrationen af CO2=0,096 M, hvilket vi kan bruge i denne opgave. Grunden til at vi kan bruge dette, er at vi bare skal finde ud af, hvor meget den mængde CO2 der er i 1,5 liter vil fylde. Derfor starter vi med at finde stofmængden af CO2 i de 1,5 liter:

n=c*V
nCO2=0,096[M]*1,5[l]=0,144 [mol]

Ud fra dette kan vi nu finde volumen af dette som gas, ved 20 grader og 1,013 bar (atmosfærisk tryk). Til at gøre dette, benytter vi idealgasligningen:

p*V=n*R*T
bliver til:
V=(n*R*T)/p

Indsætter stofmængden (n=0,144 mol), gaskonstanten (R=0,0831 (l*bar)/(mol*K)) temperaturen (T=293 K) og trykket (p=1,013 bar). Derfor får vi:

V=3,5 liter


c)
Det der skal gøres i denne opgave er meget tilsvarende opgave a). Her har vi et partialtryk for CO2, og vi skal igen bruge Henrykonstanten, og den ligning. Derfor får vi:

KH=[CO2]/p(CO2)

Vi har nu fået opgivet et nyt partialtryk for CO2, og vi ved at henrykonstanten stadig er ved 20 grader (KH=3,85*10-2 [M/bar]), derfor isolere vi koncentrationen af CO2, og udregner:

[CO2]=3,85*10-2 [M/bar]*3,5*10-4[bar]=1,35*10-5 [M]

Nu skal vi så finde ud af hvad denne koncentration udgør af den oprindelige, og det er med formlen:

x af y i %=(x/y)*100%

Så vi indsætter i formlen:

%del=(1,35*10-5 [M]/0,096 [M])*100%=0,014%

 


Brugbart svar (0)

Svar #4
11. oktober 2020 af Asdu (Slettet)

Ass

Skriv et svar til: Gasser

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.