Matematik

Opgave med afledet funktion

30. marts 2006 af jeanettegarde (Slettet)
http://us.uvm.dk/gymnasie/almen/eksamen/opgaver/1998/hf9883v.pdf

Jeg kan ikke lige gennemskue første spørgsmål i opg. 7.a?
Nogen der kan hjælpe?

Brugbart svar (0)

Svar #1
30. marts 2006 af hvadmeddet (Slettet)

Kan ikke umiddelbart hjælpe med første del, men i anden del skal du se på om grafen er over eller under x-aksen.
Sådan her:
f er aftagende i ]-10 ; -9]

Brugbart svar (0)

Svar #2
30. marts 2006 af hvadmeddet (Slettet)

Ligningen for tagnenten findes ved at aflsæe f' i x=2.
Så kender du tangentens hældning, og den indsættes i formlen for en ret linje:
y=a(x-x(0))+y(0)

Svar #3
30. marts 2006 af jeanettegarde (Slettet)

Jeg forstår ikke lige hvorfor den er aftagende der?
Jeg kan vel ikke bare bestemme det hele ud fra grafen på billedet, når det er grafen for f' og jeg skal bestemme monotoniintervallerne for funktionen f?

Svar #4
30. marts 2006 af jeanettegarde (Slettet)

Nå ja selvfølgelig!
Men hvis jeg må komme med endnu et halvdumt spørgsmål, hvordan aflæser jeg den så?

Brugbart svar (0)

Svar #5
30. marts 2006 af dnadan (Slettet)

nå f'(x)>0 er den stigende
f'(x)= har grafen et ekstremus, altså hældning=0
f'(x)<0 er grafen aftagende

Svar #6
30. marts 2006 af jeanettegarde (Slettet)

Tak for hjælpen. Men når f'(2) = 1, er det så lig hældningskoefficienten for f?

Brugbart svar (0)

Svar #7
30. marts 2006 af dnadan (Slettet)

nemlig...f'(x) siger jo netop noget om hældningen i et bestemt punkt

Svar #8
30. marts 2006 af jeanettegarde (Slettet)

Hmm... Det er så mærkeligt, når det man tror, man har styr på, i virkeligheden ikke sidder så godt fast! Men jeg siger tusind tak for svarene...
Når jeg så bestemmer monotoniintervaller, er det så blot at bestemme, hvorvidt grafen for f' er over eller under x-aksen?

Hvis du skulle mangle noget at lave, må du gerne se på mit indlæg om areal af en trapez også! ;)

Brugbart svar (0)

Svar #9
30. marts 2006 af hvadmeddet (Slettet)

Ja, monotoniintervallene handler kun om at se hvorvidt f' er større/mindre/lig nul.

Brugbart svar (0)

Svar #10
30. marts 2006 af dnadan (Slettet)

monotoniintervaller, dvs. at det er der, hvor grafen f enten stiger/er vandret/aftager.
dette bestemmes ud fra f'

Svar #11
30. marts 2006 af jeanettegarde (Slettet)

ja okay... Jeg sætter virkelig stor pris på jeres hjælp, pludselig er der gået et lys op for mig!
Så det er ikke for at være uhøflig, men jeg vil lige prøve endnu engang at lokke jer kloge hoveder lidt... Opgaven om arealet af en trapez - siger det nogen af jer noget?

Brugbart svar (0)

Svar #12
30. marts 2006 af hvadmeddet (Slettet)

Har skrevet i posten.

Skriv et svar til: Opgave med afledet funktion

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.