Kemi
Gasser og ligevægt
24. december 2003 af
Jensus (Slettet)
Jeg er blevet stillet denne opgave og kan simpelthen ikke finde ud af den, jeg håber at jeg kan blive hjulpet igang her :)
Phosgen spaltes ved høj temperatur efter følgende ligevægt:
COCl2 (g) <-> CO(g) + Cl2 (g)
Der indsprøjtes 0,631 g phosgene I en tom beholder med et volumen på 472 mL. Beholderen opvarmes til 725 0C, og ligevægten indstiller sig ved denne temperatur. Efter at ligevægten har indstillet sig måles trykket i beholden til 2,18 bar.
Beregn den samlede stofmængde i beholderen ved ligevægt
Beregn stofmængden for hver af gasserne ved ligevægt
Beregn ligevægtskonstanten ved 725 0C
Beregn omdannelsesgraden for spaltningsreaktionen
God jul.
Phosgen spaltes ved høj temperatur efter følgende ligevægt:
COCl2 (g) <-> CO(g) + Cl2 (g)
Der indsprøjtes 0,631 g phosgene I en tom beholder med et volumen på 472 mL. Beholderen opvarmes til 725 0C, og ligevægten indstiller sig ved denne temperatur. Efter at ligevægten har indstillet sig måles trykket i beholden til 2,18 bar.
Beregn den samlede stofmængde i beholderen ved ligevægt
Beregn stofmængden for hver af gasserne ved ligevægt
Beregn ligevægtskonstanten ved 725 0C
Beregn omdannelsesgraden for spaltningsreaktionen
God jul.
Svar #1
24. december 2003 af krelle (Slettet)
a:
I den første bruger du bare idealgasligningen. Du ved at beholderen er 0,472 L, trykket er 2,18 bar og at temperaturen i Celsius er 725C(husk at omregne til Kelvin) så skal du bare have fat i gaskonstanten for at finde stofmængden vha. pV=nRT.
b:
du ved at der er dannet ligemeget af hver af produkterne. og det der er blevet dannet af dem er forsvundet af phosgenet. så kan du opstille en ligning. Du ved at det samlede tryk er 2,18 bar. så finder du stofmængden af COCL2 fra start af vha idealgasloven. Den får jeg til 1,121bar. så har du ligningen (1,121bar-x)+2x=2,18bar løs den på lommeregneren. så får du stofmængden af de to produkter som i, og du får så Phosgen ved at sige 1,121bar-x.
c:
Der indsætter du bare resultaterne fra forrige opgave i ligevægtsudtrykket: (p(CO)*p(cl2))/p(COCL2).
d:
går udfra du bare skal beregne hvor stor en del af det der omdannet i %.
I den første bruger du bare idealgasligningen. Du ved at beholderen er 0,472 L, trykket er 2,18 bar og at temperaturen i Celsius er 725C(husk at omregne til Kelvin) så skal du bare have fat i gaskonstanten for at finde stofmængden vha. pV=nRT.
b:
du ved at der er dannet ligemeget af hver af produkterne. og det der er blevet dannet af dem er forsvundet af phosgenet. så kan du opstille en ligning. Du ved at det samlede tryk er 2,18 bar. så finder du stofmængden af COCL2 fra start af vha idealgasloven. Den får jeg til 1,121bar. så har du ligningen (1,121bar-x)+2x=2,18bar løs den på lommeregneren. så får du stofmængden af de to produkter som i, og du får så Phosgen ved at sige 1,121bar-x.
c:
Der indsætter du bare resultaterne fra forrige opgave i ligevægtsudtrykket: (p(CO)*p(cl2))/p(COCL2).
d:
går udfra du bare skal beregne hvor stor en del af det der omdannet i %.
Skriv et svar til: Gasser og ligevægt
Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk?
Klik her for at oprette en bruger.
