Matematik

Aktiviteten af...

13. maj 2006 af Maria89006 (Slettet)
Tabellen viser aktiviteten af et radioaktivt stof målt på forskellige tidpunkter:
tid(timer) 0, 10, 20, 30, 40, 50, 60, 70
aktivitet(becquerel) 4420, 3510, 2710, 2200, 1730, 1380, 1090, 880

1. Bestem halveringstiden for aktiviteten.

2. Hvor lang tid går der fra den første måling, til aktiviteten er nåed ned på 200 becquerel?

Brugbart svar (0)

Svar #1
13. maj 2006 af sigmund (Slettet)

Du skal først fitte data til en eksponentialfunktion. Dernæst -- når du har en forskrift -- kan du besvare spørgsmålene.

Svar #2
13. maj 2006 af Maria89006 (Slettet)

Ok.. Har fundet forskriften
f(x)=3.65332*0.996948^x , mne hvordan kommer jeg så videre? Har brug for noget hjælp? :)

Brugbart svar (0)

Svar #3
13. maj 2006 af sigmund (Slettet)

ad 1)

Hvordan er forskriften for radioaktivt henfald? Er det ikke A(t) = A0*e^(-k*t), hvor A(t) er aktiviteten til tiden t, A0 er aktiviteten til tiden t = 0 og k er givet ved k = ln(2)/T(1/2), hvor T(1/2) er halveringstiden.

Din forskrift lyder

A(t)=3.65332*0.996948^t.

Dvs. at e^(-k) = 0.996948. Ud fra dette kan du finde k, hvorfra T(1/2) findes.

ad 2)

Her skal du løse ligningen A(t) = 200.

Svar #4
13. maj 2006 af Maria89006 (Slettet)

ad 2)
Hvor kommer de 200 fra?

Og forstår ikke helt den første del i ad 1) ellers har jeg forstået resten :)

Brugbart svar (0)

Svar #5
13. maj 2006 af sigmund (Slettet)

#4,

Skal du ikke finde det tidspunkt, hvor aktiviteten er 200 Becquerel?

Den første del af #3: Det er bare forskriften for radioaktivt henfald, dvs. aktiviteten som funktion af tiden.

Skriv et svar til: Aktiviteten af...

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.