Matematik

parellel tangent med linje

17. maj 2006 af Nithelizius (Slettet)
hej jeg sidder og løser lidt eksamensopgaver (b-niveau gymnasium)..

http://us.uvm.dk/gymnasie/almen/eksamen/opgaver/vinter05/MED0582V.pdf

Det er opgave 2 sidste spørgsmål:

beregn førstekoordinaten til det punkt på parablen, hvori tangenten er parellel med linjen l.

l: y=2x-2

så må tangenten jo have hældning 2 da de er parellel.

differentierer parablen: y=-x^2+3x+4

p(x)=-x^2+3x+4

p'(x)=-2x+3

skal jeg så sætte det lig 2?

altså p'(x)=2 <-> -2x+3=2 <-> -2x = -1 <-> x=1/2 ?


Brugbart svar (0)

Svar #1
17. maj 2006 af ibibib (Slettet)

Ja.

Svar #2
17. maj 2006 af Nithelizius (Slettet)

ok super tak :) de er lidt mærkelige nogle af opgaverne :)

Brugbart svar (0)

Svar #3
17. maj 2006 af lany (Slettet)

Ja, du skal! Du har regnet helt rigtigt.

Hvis du er i tvivl om, hvorfor dette er fremgangsmåden, så synes jeg, du skal bruge lidt tid på at finde ud af hvorfor det er sådan. Ellers må du spørge til det, da det er et vigtigt eksempel på betydningen af differentialkvotienten.

Brugbart svar (0)

Svar #4
17. maj 2006 af lany (Slettet)

#2: Ja,måske er opgaverne lidt mærkelige, men det er en måde at teste, hvorvidt man ved, hvad betydningen af differentialkvotienten er. Bemærk, at ordet differentialkvotient ikke fremgår i opgaven, men det gør ordet "tangent", og det skal få én til at tænke på differentialkvotienten. Derfor rådet i #3.

Svar #5
18. maj 2006 af Nithelizius (Slettet)

ja det er bare en uvant situation, idet man jo har vænnet sig til at sætte f'(x)=0 med det samme for at finde de steder hvor den har max og min eller vendetangent, men ja det er en god måde at få en til at bruge sin viden om emnet :)

Skriv et svar til: parellel tangent med linje

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.